Festivalul Internațional „George Enescu” a ajuns la final

Orchestra Regală din Amsterdam, Corul Academic Radio și Corul de Copii Radio au încheiat aseară, pe scena Sălii Palatului, cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

Timp de o lună, evenimentul a reunit zeci de orchestre din întreaga lume, mii de artiști, lucrări în prima audiție și concerte educative pentru copii. Iar de astăzi muzica clasică se mută la Timișoara, unde începe „Remember Enescu”, un concurs dedicat tinerilor muzicieni, a spus la Radio România Actualități violonistul Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu: Ne propunem ca prin aceste concursuri și de altfel, prin toate proiectele organizate de Fundația „Remember Enescu”, să oferim tinerilor, în special celor care sunt pe băncile școlii, diverse posibilități de a se afirma, de a cânta concerte.

Puțină lume înțelege cât de important este pentru un tânăr muzician să cânte în fața unui public, de a cântat pe o scenă. Premiile cele mai importante oferite sunt aceste posibilități de a cânta: recitaluri, concerte la diverse instituții culturale din țară, din străinătate, participări la masterclass-uri, adică o mulțime de lucruri care vor contribui la dezvoltarea lor.

Se desfășoară la Timișoara, în premieră. De obicei era ținută fie la București, fie la Sinaia, acolo unde George Enescu a lăsat atât de multe publicului și iubitorilor de muzică. Este o premieră justificată în primul rând de acest moment important pentru Timișoara, aceea a Capitalei Culturale Europene. E un loc foarte frumos, încărcat de cultură. Sunt sigur că pe lângă momentele petrecute la concurs, participanții vor avea ocazia de a descoperi și frumusețea și șarmul acestui oraș./apostelnicu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 septembrie