2025, declarat Anul „Cardinal Iuliu Hossu” la nivel național

Legea privind declararea anului 2025 ca „Anul Cardinal Iuliu Hossu”, adoptată de Parlamentul României

Anul 2025 va fi marcat în România ca „Anul Cardinal Iuliu Hossu”. Proiectul de lege, adoptat de Senatul României în data de 13 septembrie a.c., a trecut marți, 26 septembrie 2023, și de Camera Deputaților, care a fost for decizional. Legea inițiată de deputaţii minorităţilor naţionale, domnul Ovidiu Ganţ şi domnul Silviu Vexler, va fi trimisă Președintelui României, pentru promulgare. Legea va intra în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

La ședința de marți a Camerei Deputaților au participat Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, succesor al Fericitului Iuliu Hossu și Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, în calitate de reprezentant al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice.

Preafericitul Părinte Lucian a salutat adoptarea acestei propuneri legislative, exprimându-și convigerea că aceasta va fi „însoțită de importante semnificații simbolice, care depășesc dimensiunea confesională și se întrepătrund în fibrele intime ale conștiinței și demnității naționale, ilustrând valorile libertății și ale moralității. Considerăm că fără aceste valori, care pot fi privite ca fundamente pre-politice ale democrației, societatea este mult mai vulnerabilă în fața ideologiilor deviante. Istoria recentă a României ne arată gravitatea dramelor și a suferințelor produse de ideologiile dezumanizante, dar totodată pune în lumină exemple de verticalitate morală care au strălucit prin credință, curaj și umanitate și au rezistat cu eroism asalturilor unui sistem tiran.”

În anul 2025 se vor împlini 140 de ani de la nașterea Fericitului Iuliu Hossu, iar proiectul de lege adoptat de Parlamentul României deschide cadrul legal pentru organizarea, la nivelul întregii țări, de  evenimente culturale, diplomatice, artistice sau educaţionale dedicate Fericitului Iuliu Hossu, Episcopul Marii Uniri.

În expunerea de motive, domnii Silviu Vexler și Ovidiu Ganț susțin că adoptarea acestui proiect de lege reprezintă „un act de reparaţie morală şi un gest simbolic cu o puternică încărcătură morală ce va transmite un mesaj puternic tuturor partenerilor de dialog ai României şi va consolida prestigiul ţării noastre în plan internaţional”, iar manifestările organizate cu această ocazie „vor permite redescoperirea unei personalităţi care a avut un rol extraordinar de important în istoria recentă a României”.

Cardinalul Iuliu Hossu este una din figurile luminoase ale istoriei României. Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, din cadrul Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, senator de drept în Parlamentul României, membru de onoare al Academiei Române, Cardinalul Iuliu Hossu a impresionat prin ţinuta sa morală, prin consecvenţa şi sacrificiul pentru principiile şi credinţa sa. Unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat al României nu poate fi imaginată fără activitatea sa. În cea mai întunecată perioadă a istoriei, Holocaustul, el a ales să-şi pună propria viaţă în pericol acţionând nu numai prin cuvinte, dar mai ales prin acţiuni care au contribuit la salvarea de la distrugere a unor vieţi evreieşti. El şi-a folosit funcţia de Episcop pentru a vizita ghetoul din Cluj, aducând mâncare şi încercând să ofere un sprijin evreilor care trăiau acolo în condiţii îngrozitoare. Mărturiile vorbesc şi despre evreii pe care Iuliu Hossu i-a ajutat să se ascundă în Catedrala Greco-Catolică din Cluj pentru a preveni deportarea acestora”, se mai arată în argumentația celor doi inițiatori ai legii.

De numele deputatului Silviu Vexler, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, se leagă și demersul privind propunerea de a-l recunoaște „Drept între Popoare” pe Cardinalul Iuliu Hossu, pentru acțiunile desfășurate în perioada Holocaustului, concretizate prin ajutorarea și salvarea unui număr de evrei care trăiau în Cluj-Napoca.

Proiectul a fost prezentat Sfântului Părinte Francisc în data de 19 octombrie 2022, la Vatican, domnul Silviu Vexler fiind însoțit, la întrevederea cu Papa Francisc, de Episcopii Claudiu Lucian Pop și Cristian Dumitru Crișan. (Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș).

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla,

Biroul de Comunicații sociale

Contact:

Pr. Daniel Avram, tel. 0729 884 889