29 septembrie 2023, Ziua Mondială a Inimii, un prilej să conștientizăm că România ocupă locul 1 in Europa la mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare

  • Bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel national;
  • La fiecare 30 de minute, un român face infarct miorcardic;
  • 80% din boli sunt prevenibile prin dieta, sport, renunțând la fumat și urmând întocmai tratamentul prescris de către medic ;
  • Fundaţia Română a Inimii (FRI) inițiază acțiuni la nivel național de informare, conștientizare în vederea soluționării acestor probleme grave de sănătate.

Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Fundația Împreună Pentru Educație și Sănătate (FIES), Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) și Cluburile Rotary (Districtul 2241), în parteneriat cu autorități locale, au decis ca in anul 2023 sa marcheze Ziua Mondiala a Inimii, ce se aniverseaza pe 29 septembrie, prin acțiuni concentrate, la nivel national de conștientizare a problemelor care pot duce la principala cauza de deces din țara noastra: bolile cardiovasculare.

 “La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare.” spune Prof. Dr. Dragoș Vinereanu – Șeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgență din București, Președintele Fundației Române a Inimii.

Cel mai important mesaj al acestor campanii si acțiuni este acela ca bolile cardiovasculare sunt prevenibile:Însă chiar dacă bolile cardiovasculare sunt foarte frecvente, în proporție de 80% sunt prevenibile, iar acest fapt ține de modul în care avem grijă de noi înșine, mâncând sănătos, făcând mișcare zilnic, nefumând, dar și urmând un control periodic la medicul curant.” spune Prof. Dr. Dragoș Vinereanu.

Fundația Română a Inimii organizează astfel multiple acțiuni la care publicul larg este invitat pentru a participa gratuity, pentru a înțelege necesitatea unui stil de viață sănătos, prima verigă a unei atitudini preventive:

Promenada Inimilor în 36 de orașe din România (plus în Chișinău) – organizată de către cluburile Rotary, campania este inţiata de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementată deja în peste 10 ţări europene, „Din fericire, aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viaţă! Noi ne-am pus inima la treabă, celebrând Ziua Mondiala a Inimi.i Tu ce faci?” a subliniat prof. dr. Dan Gaiță, inițiatorul Promenadei inimilor și Șeful Clinicii de Cardiologie din IBCV Timișoara. „Promenada Inimilor” este un concept simplu şi inovator ce are scopul de a încuraja publicul de toate vârstele şi preocupările să meargă pe jos pentru a-şi menţine sănătatea. Proiectul implică amenajarea, în parteneriat cu autoritățile locale, a unei rute accesibile prin care publicul de toate vârstele este încurajat să facă mișcare.

Campanie Bucuresti, Sector 4 – Palatul Copiilor, 29 – 30 Septembrie 2023. 

La evenimentul dedicat sănătății inimii, punem la dispoziția participanților o serie de work-shopuri și activități interactive menite să promoveze un stil de viață sănătos și să crească con-știentizarea cu privire la importanța măsurilor preventive:

– Tehnici de Resuscitare de Bază: În acest workshop, veți învăța tehnici esențiale de resuscitare care pot face diferența în situații de urgență. Cu ajutorul experților noștri, veți dobândi cunoștințe și abilități cruciale pentru a acționa rapid și eficient în caz de nevoie.

Stil de Viață Sănătos: Aici veți descoperi importanța contro-lului hipertensiunii și a nive-lului de grăsimi din sânge, veți primi sfaturi despre cum să vă opriți din fumat, să reduceți consumul de alcool și veți fi informat asupra riscului cardiovascular pentru paci-enții cu diabet de tip II. Aceste informații vă vor ajuta să luați decizii mai sănătoase pentru viața voastră.

Activități de „Screening” Cardiovascular:  În zona dedicată „screening”-ului cardiovascular, simbolizată de un cort în formă de inimă, stu-denții mediciniști și medicii vor oferi măsurători gratuite ale parametrilor vitali trecătorilor.    Veți putea afla nivelul tensiunii arteriale, frecvența cardiacă, greutatea și factorii de risc cardio-vascular. Aceste activități vor fi disponibile în mod continuu în intervalul 11:00 – 14:00 și nu necesită înscriere prealabilă.

Desene pe Asfalt: La ora 12:00 se dă startul activităților de desenat pe asfalt, o modalitate creativă și distractivă de a vă exprima sprijinul pentru sănătatea inimii. Toate activitățile de desenat pe asfalt se vor încheia la ora 14:00.

Crosul Inimilor: Evenimentul va include și organizarea unui cros al inimilor, cu categorii de vârstă, care va promova activitatea fizică și sănătatea inimii

Pentru înscrieri:

Workshopuri: vă așteptăm la cortul dedicat înscrierilor, care va fi deschis în intervalul 10:00 – 14:00. Vor exista două standuri active. Cursurile vor începe de la ora 11:00 cu un minim de 5 participanți, urmând să se desfășoare în fiecare oră, ultima sesiune începând la ora 14:00. Accesul la workshopuri se va face pe baza brățării corespunzătoare, pentru workshopurile de resuscitare (brățara violet) și workshopurile pentru un stil de viață sănătos (brățara albastră).

Screening cardiovascular: Zona dedicată „screening”-ului cardiovascular va fi simbolizată de un cort în formă de inimă, studenții medicinisti și medicii vor oferi măsurători gratuite ale parametrilor vitali trecătorilor. Veți putea afla nivelul tensiunii arteriale, frecvența cardiacă, greutatea și factorii de risc cardiovascular. Aceste activități vor fi disponibile în mod continuu în intervalul 11:00 – 14:00 și nu necesită înscriere prealabilă.

Activități copii: desenat pe asfalt, vă rugăm să veniți la cortul dedicat înscrierilor, care va fi deschis în intervalul 11:00 – 13:00. Veți primi o brățară roz și cretă colorată pentru a vă lăsa imaginația să zburde.

 

Fundaţia Română a Inimii a fost înfiinţată de către medicii cardiologi din România, membri ai Societăţii Române de Cardiologie.

Scopul înfiinţării acestei fundaţii a fost acela de a implementa strategia naţională în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare şi de a susţine campaniile de sănătate a populaţiei din România. La scurt timp de la înfiinţarea sa, în luna mai a anului 2010, Fundaţia Română a Inimii (FRI) a devenit afiliată a European Heart Network (EHN), principalul for de lobby în domeniul sănătăţii pe lângă Parlamentul European şi autoritate reprezentativă sub aspectul prevenţiei bolilor cardiovasculare, cu sediul la Bruxelles.

www.romanianheart.ro