Two woman enter their house past a shrine to a relative soldier killed during the 2020 war between Azerbaijan and Nagorno-Karabakh/Armenia, in the old city in Baku on September 27, 2023. (Photo by Emmanuel DUNAND / AFP)

Nagorno-Karabahul își va înceta existența începând cu 1 ianurie 2024, reiese din decretul semnat de președintele republicii nerecunoscute, Samvel Șahramanian. „Pornind de la prioritatea asigurării securității fizice și a intereselor vitale ale poporului Karabahului, ținând cont de acordul realizat, cu medierea comandamentului contingentului rus de menținere a păcii, cu reprezentanții Republicii Azerbaidjan, conform căruia se asigură trecerea liberă, voluntară și nestingherită a locuitorilor din Nagorno-Karabah, inclusiv a militarilor care au depus armele, cu bunurile lor în mijloacele lor de transport, prin coridorul Lacin, și ghidându-se după articolul 93 din Constituția Nagorno-Karabahului, s-a luat hotărârea: să se dizolve toate instituțiile și organizațiile de stat aflate în subordinea lor departamentală până la 1 ianuarie 2024, iar Republica Nagorno-Karabah (Arțah) își încetează existența”, se arată în decret. Decretul intră în vigoare imediat după publicare.
Populației din Nagorno-Karabah, inclusiv cea aflată dincolo de frontierele acestuia, după intrarea în vigoare a prezentului decret, i se propune să ia cunoștință de condițiile reintegrării prezentate de Azerbaidjan, pentru a lua în continuare o hotărâre independentă și individuală cu privire la posibilitatea de sta (a reveni) în Nagorno-Karabah.

(www.ria.ru – 28 septembrie)/snicolau/ctuluc