Contele Georg von Hertling – Un cancelar al Primului Război Mondial

Autor: Alexandru Balaci

 

Context

          Georg von Hertling s-a născut pe 31 august 1843, Darmstadt, Germania și a trecut la cele veșnice pe data 4 ianuarie 1919, în Ruhpolding, Germania. A fost prim ministru și cancelar imperial al Reich-ului, între 1 noiembrie 1917- 3 octombrie 1918. În urma armistițiului și prăbușirii Germaniei Imperiale, și-a dat demisia din funcția de cancelar și a ieșit din viața politică, întrucât a considerat că țara sa nu trebuie sa capituleze în fața nimănui.

 

Biografia unui cancelar

   Georg a fost crescut în aristocrația germană ( Freiherr) și a fost promovat până la rangul de conte, ultima promovare fiind în 1913.  A studiat filosofie și a devenit profesor la Universitatea din Munchen. S-a încris în partidul Deutsche Zentrumspartei și a fost ales delegat al acestuia în Reichstag. Din anul 1912, el a fost desemnat prim ministru al Bavariei, unde a rămas în funcție până în 1917.
În 1917, cu o majoritate puternică a partidului Zentrumspartei, alături de voturile liberalilor, a fost votat un proiect prin care s-a cerut încetarea focului, contrar părerii cancelarului Theobald von Bethmann  Hollweg, care și-a pierdut legitimitatea în fața politicului. Comandamentul suprem (Oberste Heeresleitung), reprezentat de viitorul președinte Paul Von Hindenburg  a refuzat să coopereze cu Berthmann Hollweg și toți căutau soluții pentru înlocuirea acestora. Contele Georg fost desemnat să preia anumite sarcini a acestuia, însă a refuzat, crezând că el va face un serviciu temporar, pentru a pregăti fotoliul pentru Hindenburg.
Pe 1 noiembrie 1917, contele a devenit cancelar și prim-ministru al Prusiei. A avut de rezolvat problema de a genera o cale de comunicare între Comandamentul Suprem și Reichstag, care dorea pacea. După îndelungi negocieri, Hertling a reușit să-l determine pe Hindenburg să semneze o document prin care garanta susținerea, de către Comandamentul Suprem, a demersurilor de pace. Cu toate acestea, Hindenburg a semnat un document unde  nu era sugerată decât o promisiune temporară. Cu toate acestea, Contele Georg a fost de acord cu dorința Comandamentului suprem de a duce un război de expansiune teritorială, dar cu limite. Contele nu a reușit să oprească dorința militarilor, ci doar să oprească intenția unor cercuri politice de a anexa Alsacia și Lorena Bavariei.
În momentul în care Germania a început să negocieze tratatul de la Brest-Litovsk cu Rusia, Hindenburg și Ludendorff, un alt reprezentant al Comandamentului Suprem l-au silit pe Contele Georg să renunțe la planurile sale a oferi Rusiei o pace moderată. În momentul în care președintele Woodrow Wilson a enunțat cele 14 puncte, contele Georg a utilizat retorica americană pentru a determina conducerea militară să le accepte parțial. Cu toate acestea, cancelarul nu a fost de acord să cedeze Belgia, care a fost împotriva viziunii liberale. Georg nu a putut să-și susțină punctul de vedere în fața liberalilor.

 

Războiul Pierdut

          Pe 24 iunie 1918, secretarul pentru Afaceri Externe, Richard Von Kuhlmann a susținut în Reichstag că nu mai erau șanse de câștig pentru Germania, iar negocierile au devenit astfel un aspect foarte important.  În momentul acela, Comandamentul Suprem i-a cerut demisia lui Hertling. În cele din urmă, Comandamentul Suprem îl autorizează pe cancelar să înceapă negocierile pentru pace, însă acesta refuză, convins de faptul că Germania mai poate lupta. Pe fundalul unor oscilații, popularitatea luia început să scadă, iar Reichstag-ul i-a cerut să-l numească pe Friedrich von Payer ca vice-cancelar, însărcinat cu reforme interne.
Pe de altă parte, a refuzat să dea curs unor reforme ale sistemului electoral, care au determinat mai mulți politicieni să discute cu împăratul Wilhem al II-lea să discute cu cancelarul. Pericolul cel mai mare era că, pe măsură ce timpul trecea, regimul absolutist se degrada tot mai puternic iar acest lucru ar putea duce la o revoluție. După mai multe încercări de înduplecare a contelui Greog, acesta a demisionat pe 3 octombrie 1918, la vârsta de 75 de ani.

Bibliografie

https://encyclopedia.1914-1918-online.net/pdf/1914-1918-Online-hertling_georg_graf_von-2016-10-11.pdf

https://encyclopedia.1914-1918-online.net/article/hertling_georg_graf_von

https://www.britannica.com/topic/Centre-Party-political-party-Germany