Guvernul Statelor Unite își continuă activitatea

Guvernul Statelor Unite își continuă activitatea și de mâine încolo, după ce un proiect propus de liderul republican al Camerei Reprezentanților a reușit să asigure finanțarea executivului federal pentru următoarele 45 de zile.

A rămas deocamdată în suspensie finanțarea apărării Ucrainei, aspect determinant în cadrul înțelegerii care permite evitarea unei blocări a funcționării guvernului federal american. În pofida opoziției tot mai vocale a republicanilor, președintele Joe Biden a cerut suplimentarea cu 24 de miliarde de dolari a finanțării sprijinului militar pentru Ucraina, pe lângă cele 133 de miliarde de dolari în armament și ajutor umanitar trimis deja de la invazia Rusiei din februarie 202. Doina Saiciuc explică din Washington.

Reporter: Într-un efort de ultim moment, Congresul Statelor Unite a reușit să evite închiderea guvernului, cu mai puțin de trei ore înaintea termenului-limită, miezul nopții. Într-o abruptă schimbare strategică, speaker-ul Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a venit ieri cu un plan care a câștigat sprijinul aproape tuturor democraților și al unei majorități a republicanilor.

Senatul a votat apoi legea cu 88 de voturi pentru și nouă împotrivă. Guvernul va fi finanțat până la 15 noiembrie. „A fost o victorie a poporului american și o totală capitulare a extremiștilor de dreapta, care întreg anul au încercat să țină Congresul ostatic”, a spus liderul democraților din Camera Reprezentanților, congressmanul Hakeem Sekou Jeffries. Rezoluția nu include însă, așa cum au dorit democrații, ca și unii republicani, nicio asistență pentru Ucraina în războiul său de apărare împotriva Rusiei. Democrații au cerut imediat introducerea unei rezoluții separate care să prevadă finanțarea Ucrainei. Singurul congressman democrat din Camera Reprezentanților, Mike Quigley, copreședintele Caucus-ului pentru Ucraina, a votat împotriva rezoluției, declarând-o o victorie pentru președintele rus Putin și pentru simpatizanții lui de oriunde. „Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că ajutorul pentru Ucraina este neîntrerupt”, a spus senatorul democrat Richard Blumenthal, adăugând, „cred că este mai mult decât posibil să o facem. Nu există nicio cale stabilită privind modul în care ar fi asigurată finanțarea suplimentară a Ucrainei, dar Senatul va continua să o negocieze în următoarele câteva zile”.

Un oficial al Casei Albe a arătat că democrații se așteaptă ca speakerul McCarthy să introducă în plenul Camerei Reprezentanților un proiect de asistență pentru Ucraina. McCarthy a reușit să evite închiderea guvernului, dar și-a periclitat propria poziție ca speaker al Camerei Reprezentanților. Furioși că McCarthy s-a bazat pe voturile democraților pentru a menține guvernul descris, republicanii de extremă dreapta, în frunte cu matt gaetz au declarat că vor înainta o moțiune săptămâna viitoare pentru a-l înlătura pe McCarthy din poziția de speaker./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 1 octombrie