Guvernul alocă sumele necesare salariilor angajaților Complexului Energetic Hunedoara

Guvernul a alocat fonduri pentru plata salariilor angajaților Complexului Energetic Hunedoara, în contextul în care societatea ar urma să fie desființată, iar o nouă companie, Complexul Energetic Valea Jiului ESA, va prelua în perioada următoare toate activele funcționale ale Complexului Energetic Hunedoara și pe toți cei 2000 de salariați. Noul complex își va extinde capacitățile de producere a energiei, cu orientarea către energia verde. Are detalii Petruța Obrejan.
Reporter: 50 de milioane de lei alocă Executivul din Fondul de rezervă bugetară pentru ca cei peste 2.000 de angajați de la Complexul Energetic Hunedoara să-și primească salariile, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. El a explicat că, practic, Complexul Energetic Valea Jiului va prelua o parte a salariaților de la Hunedoara, însă va fi o companie nouă, care va veni și cu proiecte de producere a energiei din surse regenerabile.
Marcel Ciolacu: Construim o companie energetică nouă. Complexul Energetic Valea Jiului SA va fi o companie ce-și propune și proiecte de producție din surse de energie verde, atât pe zona fotovoltaică, cât și pe cea de hidro. Aceste proiecte pot fi finanțate și pe fondul de modernizare, dar avem la dispoziție și Fondul de tranziție justă, unde există peste 500 de milioane de euro disponibili pentru județul Hunedoara.
Reporter: Pe de altă parte, din această lună vor fi acordate și ajutoare pensionarilor cu venituri sub 3.000 lei, a mai spus premierul.
Marcel Ciolacu: Banii vor ajunge la oameni începând cu prima jumătate a acestei luni. Am crescut salariul minim de la 1 octombrie şi acordăm aceste ajutoare pensionarilor cu venituri mici. Deci, sper că este clar pentru toată lumea că nu se poate vorbi de recesiune în România.
Reporter: Iar în viitoarea ședință de Guvern va fi reglementat și regimul jocurilor de noroc, al așa-ziselor păcănele, mai spunea premierul Marcel Ciolacu. Printre altele, se propune ca toți operatorii să aibă sediul fiscal în România./RADOR RADIO ROMÂNIA/amirea/dstanesc