Asociația Zi de Bine lansează platforma educațională „BINE în Culori”: Alfabetul tactil al culorilor

București, 5 octombrie 2023: Asociația Zi de Bine, în colaborare cu Tudor Paul Scripor anunță lansarea unui proiect inovator, platforma educațională „BINE în Culori”, adică alfabetul tactil al culorilor sau alfabetul Scripor. Acest sistem de codare permite persoanelor nevăzătoare să citească, scrie, identifice, recunoască și să diferențieze culorile în mod eficient, fără bariere de limbă și fără a fi necesar să învețe alfabetul Braille.

În București trăiesc peste 5.800 de persoane cu dizabilități vizuale, iar la nivel național, conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), sunt înregistrate peste 86.000 de astfel de cazuri. Majoritatea sunt persoane care își pierd vederea într-un anumit moment al vieții, nu se nasc nevăzătoare. Din păcate, pentru aceste persoane, învățarea alfabetului Braille după o anumită vârstă este dificilă sau chiar imposibilă.

Proiectul „BINE în Culori” oferă o soluție inovatoare pentru aceste persoane. Sistemul de codificare dezvoltat de Tudor Scripor permite recunoașterea și identificarea culorilor în mod simplu și eficient. În plus, acest sistem a devenit esențial pentru implementarea unor directive europene obligatorii de accesibilizare a produselor. De exemplu, prin intermediul alfabetului Scripor, se poate semnaliza culoarea unui produs în toate limbile țărilor în care este vândut, fără a necesita etichete mult prea lungi.

 Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.

„Acest sistem inovator de codare deschide noi orizonturi pentru persoanele nevăzătoare, oferindu-le posibilitatea de a citi, scrie, identifica și recunoaște culorile într-un mod accesibil și eficient. Ceea ce face acest proiect remarcabil este faptul că nu necesită învățarea alfabetului Braille, oferind astfel o soluție mai rapidă pentru persoanele care își pierd vederea după o anumită vârstă. Proiectul ‘BINE în Culori’ reprezintă o punte între lumea văzătorilor și cea a persoanelor cu deficiențe de vedere, deschizând uși către comunicare și incluziune într-un mod inovator. Prin intermediul acestui proiect, dorim să facilităm accesul la educație și informații esențiale pentru toți cei interesați să învețe și să utilizeze alfabetul tactil al culorilor. Sperăm că acesta va deveni un instrument indispensabil în viața cotidiană a persoanelor cu deficiențe de vedere”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

 „BINE în Culori” oferă persoanelor nevăzătoare un beneficiu vital: capacitatea de a distinge între produse sau substanțe de aceeași formă și dimensiune, dar cu proprietăți și potențial periculos diferite.

Tudor Scripor, creatorul Alfabetului Scripor, a subliniat: „Platforma educativă pentru învățarea alfabetului tactil al culorilor reprezintă un instrument deosebit de util atât pentru persoanele cu deficiențe de vedere, cât și pentru părinți, profesori și prieteni. Tuturor celor care doresc să descopere o lume care până acum nu le era accesibilă.”

Platforma educațională – Bine în culori, va cuprinde următoarele secțiuni:

Învățarea alfabetului tactil al culorilor: O colecție de materiale informative care acoperă fiecare aspect al alfabetului Scripor, de la concepte de bază până la asocierile fiecărei culori.

Download de resurse educaționale: Planșe tactile educaționale care oferă o conexiune directă și palpabilă cu mediul înconjurător.

Accesibilizarea sporturilor: Informații despre standardizarea medaliilor, centurilor în arte marțiale și drapelurilor pentru a face sportul mai accesibil.

Legislație: Secțiunea aceasta aduce în prim-plan informații esențiale despre legislația specifică și rolul alfabetului tactil al culorilor în incluziunea profesională.

Webinarii și Podcasturi: Resurse video și audio pentru a ajuta la înțelegerea acestei inovații, aplicații practice și testimoniale, împărtășite chiar de către beneficiarii direcți ai alfabetului tactil al culorilor.

Întrebări și Răspunsuri: Un spațiu dedicat pentru a găsi răspunsuri la 100 de întrebări adresate de persoanele cu deficiențe de vedere.

 Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Pentru mai multe informații:

Asociația Zi de BINE

Tel: 0725.565.375

Email: contact@zidebine.ro