Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a venit la Bucureşti pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia

Pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a venit astăzi la Bucureşti.

Liderul ucrainean a convenit împreună cu preşedintele României că relaţiile bilaterale vor fi ridicate la nivel de parteneriat strategic, cel mai ridicat nivel de colaborare între două state, şi a obţinut asigurări de continuare a sprijinului României pentru ţara sa, inclusiv militar. Oana Bâlă relatează de la Palatul Cotroceni.

Reporter: România va susține Ucraina atât timp cât va fi nevoie, a declarat președintele Klaus Iohannis și a precizat că sprijinul acordat țării vecine are o importanță strategică.

Klaus Iohannis: L-am asigurat astăzi pe președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse.

Reporter: Pe de altă parte, șeful statului a reafirmat angajamentul României de a facilita exporturile de cereale ucrainene către piețe globale, dar și sprijinul politic pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul acestui an. La rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit României pentru ajutorul militar și umanitar acordat țării sale într-o perioadă extrem de dificilă și a menționat câteva dintre subiectele discutate cu președintele Klaus Iohannis.

Volodimir Zelenski: Am discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre, despre susținerea formulei păcii, am vorbit de infrastructură, am vorbit despre deschiderea unor puncte de trecere noi la graniţa comună, am vorbit și despre minoritățile naționale.

Reporter: Președintele Ucrainei a mai avut întrevederi cu premierul Marcel Ciolacu și cu președinții celor două Camere ale Parlamentului. Programul legislativului prevedea şi o ședință comună a plenului, în cadrul căreia liderul de la Kiev ar fi urmat să susțină un discurs, ședință care a fost ulterior anulată. Președintele Volodimir Zelenski a spus la Palatul Cotroceni că acest discurs din Parlament nu era inclus în programul său, dar va pregăti unul cu prilejul următoarei sale vizite în România./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 octombrie