DIE TAGESZEITUNG (taz): Zelenski la Bucureşti – Discuţii privind coperarea în domeniul securităţii

În cadrul primei sale vizite oficiale în România de la izbucnirea războiului rus de agresiune împotriva ţării sale, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat România drept un partener adevărat. În cadrul întâlnirii sale cu omologul său român, Klaus Iohannis, a discutat despre cooperarea privind securitatea în regiunea Mării Negre.

Ţara membră a NATO şi a UE este „un prieten care ne-a sărit în ajutor în cea mai neagră zi a noastră şi al cărei sprijin devine din zi în zi mai puternic”, a explicat Zelenski după sosirea sa. La Bucureşti el s-a întâlnit cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Era de aşteptat ca cei doi preşedinţi să discute despre cooperarea în domeniul securităţii în regiunea Mării Negre, după cum postase Zelenski anterior pe reţeaua X (Twitter).

Este vorba despre prima vizită oficială a lui Zelenski în România de la izbucnirea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei. Pentru milioane de refugiaţi ucraineni România a însemnat primul loc unde au găsit linişte şi de unde puteau pleca mai departe în alte ţări. În momentul de faţă în România sunt înregistraţi aproximativ 85.000 de refugiaţi ucraineni.

În august, Ucraina şi România au încheiat un acord privind tranzitul cerealelor ucrainene prin România, după ce Moscova a anulat discuţiile despre acordul ONU cu privire la transportul de cereale ucrainene în condiţii sigure prin Marea Neagră. În această situaţie, portul Constanţa de la Marea Neagră a devenit unul din principalele locuri de transbordare pentru cerealele ucrainene.

În decursul ultimelor săptămâni, Rusia a atacat în repetate rânduri porturile dunărene – direct pe malul aflat de cealaltă parte a Dunării. România a confirmat că pe teritoriul său au fost găsite fragmente ale unor drone de tipul celor folosite de armata rusă în zona de frontieră a Ucrainei.

După cum a declarat marţi Zelenski, „Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul acordat de România care întăreşte statul nostru, precum şi pentru solidaritatea constructivă ce permite naţiunilor noastre să fie un factor de securitate pentru lume, mai ales în privinţa securităţii alimentare.”

(ap)

https://taz.de/-Nachrichten-im-Ukraine-Krieg-/!5965902/

Traducerea: Imola Stănescu

DIE TAGESZEITUNG (Germania) – 10 octombrie