Europol confiscă cea mai mare cantitate de pesticide ilegale interceptată vreodată

Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Aplicarea Legii, Europol, a interceptat 2.040 de tone de pesticide ilegale sau adulterate în timpul acțiunii sale intitulată „Operațiunea Silver Axe VIII”, a anunțat, miercuri, într-un comunicat. În timpul operațiunii, 21 de persoane au fost reținute și mai multe unități de producție au fost demontate, se arată în comunicat.
Polițiștii observaseră o tendinţă criminală în comerțul cu produse de protecție a plantelor pe piața neagră europeană. Vânzarea de articole adulterate sau interzise și importurile ilegale au fost observate atât online, cât și offline, afirmă Europol.
Între 23 ianuarie și 28 aprilie, agențiile de aplicare a legii din toate țările Uniunii Europene (UE) și cele din cinci țări partenere (Australia, Brazilia, Ucraina, Regatul Unit și Statele Unite) au participat la „Operațiunea Silver Axe VIII”, precizează agenţia. Potrivit acesteia din urmă, Asia rămâne principalul exportator de pesticide ilegale.
Utilizarea și vânzarea pesticidelor sunt strict reglementate în UE. Aceste produse interzise pot fi foarte dăunătoare mediului și sănătății publice. Ele au, de asemenea, un impact negativ asupra economiei europene.
De când Europol a lansat aceste acțiuni anuale, susține că a confiscat aproape 7.000 de tone de pesticide. (www.lalibre.be – 11 octombrie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (13 octombrie)