Neanderthalienii controlau focul, găteau broaște țestoase și rinoceri

Neanderthalienii stăpâneau focul: nu numai că știau să-l aprindă, dar știau să-l alimenteze și să-l folosească pentru a se încălzi și pentru a găti boi, dar și broaște țestoase, capre, căprioare, cai și chiar rinoceri, în timp ce în peșterile din apropierea mării consumau scoici, pește, moluște și chiar semințe de pin prăjite.
Descoperirea, publicată în revista „Plos One”, se datorează cercetărilor internaționale coordonate de João Zilhão de la Universitatea din Lisabona, autorul studiului împreună cu arheologul Diego Angelucci de la Universitatea din Trento și cu Mariana Nabais de la Institutul Catalan de Paleoecologie Umană și Evoluție Socială din Tarragona.
Vetrele au fost descoperite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice europene pentru Paleoliticul mediu, Gruta da Oliveira din centrul Portugaliei, care face parte din complexul Almond, considerat de arheologi un fel de „supermarket al Preistoriei”. Este un complex mare, cu peșteri la diferite altitudini, tuneluri și râpe, ale căror straturi cele mai antice datează de acum aproximativ 120.000 de ani, iar cele mai recente, de aproximativ 40.000 de ani. Se crede că Neanderthalienii l-au locuit între 100.000 și 70.000 de ani în urmă.
„Descoperirea a răsturnat perspectiva: nu existau diferențe semnificative între oamenii Neanderthal și Sapiens și trebuie să începem să ne întrebăm de ce Neanderthalienii ar trebui să fie considerați o specie diferită față de Sapiens”, spune Angelucci pentru Agenția ANSA. „Au ieșit la iveală aproximativ 10 vetre pe diverse niveluri stratigrafice, cu inconfundabila formă circulară, ca o scoică, plină de resturi”. Alături și înăuntru, semnele inconfundabile ale obiceiului de a găti mâncarea”, continuă Angelucci. O abilitate care, observă el, „confirmă un nivel de competență asemănător cu cel al oamenilor Sapiens, care au trăit milenii mai târziu”. (www.ansa.it – 12 octombrie 2023)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (12 octombrie)