MAGYAR NEMZET: Media din România a reclamat lipsa unei întâlniri Orbán-Iohannis

Postul public al Televiziunii bucureștene a transmis în direct și două momente din vizita lui Klaus Iohannis la Budapesta: primirea cu onoruri militare și informaţia de presă comună susţinută împreună cu președintele Katalin Novák.

Media a acordat un spaţiu larg vizitei, evidenţiind că ultima vizită a unui președinte al României în Ungaria, Traian Băsescu, a avut loc în urmă cu 14 ani.

Mai multe portaluri de știri și relatări televizate au reclamat lipsa unei întâlniri a lui Iohannis cu premierul Viktor Orbán. Potrivit unora dintre relatări, șeful guvernului ungar „s-a eschivat” de la o discuţie cu președintele român. Numeroase relatări – unele din ele transmise în direct –  „au uitat” pur și simplu faptul că începând de marţi Viktor Orbán se afla într-o vizită oficială în Georgia. Au existat însă și relatări care afirmau că premierul ungar a organizat un drum în Georgia tocmai pentru a evita o discuţie cu Iohannis.

Comentariile de presă din România nu au menţionat că decizia despre discuţiile din Georgia ale premierului ungar Viktor Orbán au fost luate înaintea stabilirii programului de vizită în Ungaria al președintelui României.

Relatările au menţionat în titlu afirmaţia președintelui ungar, potrivit căreia susţinerea minorităţii maghiare contribuie la dezvoltarea României, de aceea  înteresul comun  constă în reducerea tensiunilor în locul  amplificării acestora. Relatările menţionau de asemenea și aderarea României la Schengen, respectiv șansa acesteia. Unele titluri conţin și răspunsul lui Iohannis la o întrebare a ziariștilor, în care acesta remarcă: „Poate că Ungaria va reuși să-și convingă vecinul din vest – Austria care blochează extinderea spaţiului Schengen – să-și schimbe punctul de vedere.

Au evidenţiat totodată și afirmaţia președintelui, potrivit căreia recent s-ar fi găsit importante zăcăminte de gaz metan de-a lungul malului românesc al Mării Negre și, potrivit speranţelor lor, „această sursă poate fi exploatată în viitorul apropiat, iar România ar putea deveni și un furnizor relevant al Ungariei”.

(Autor: István Pataky)

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/10/az-orban-johannis-talalkozot-hianyolta-a-roman-media

Traducerea: Imola Stănescu

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 12 octombrie 2023