Compania Walt Disney – 100 de ani de la înființare

Autor:Alexandru Balaci

Context

“Dacă o poţi visa, o poţi face. Tot timpul să vă aduceţi aminte că acest lucru a pornit de la un şoarece” (Walt Disney)

La 16 octombrie 1923, Walt Disney și fratele său, Roy înființează Studioul de desene animate Disney Brothers în Hollywood, California. Studioul, cunoscut acum sub numele de Walt Disney Company, a avut un impact enorm asupra industriei de divertisment și este în prezent una dintre cele mai mari companii media din lume.

De la vis, la imperiu

Walt Disney este un nume cu rezonanță pe toată planeta. A plecat de la câteva personaje de benzi desenate, în prezent fiind un nume sonor, inclusiv în industria cinematografică.

Când mulți tineri se gândeau la distracție și încă la copilărie, Walt Disney se mută în Kansas City, unde încearcă să obţină un post de caricaturist la un ziar. Nu reușește și își ia o slujbă în care crea reclame pentru reviste şi cinematografe. Începe să producă filmuleţe de desene animate, după ce îşi făcuse un prieten cu aceleaşi ambiţii şi talent: Ubbe Iwerks, unul dintre pionierii animaţiilor. Cei doi își fondează o firmă în comun, în ianuarie 1920, însă dau faliment în scurt timp. În 1922, Disney înființează o nouă firmă, Laugh-o-Gram Films, pentru a realiza 12 filmuleţe animate, la cererea unui client. Şi-a angajat şi prietenul, pe Iwerks, alături de alţi pionieri ai animaţiei, însă nu reușește nici acum să iasă din conul de umbră. La sfârşitul anului 1922, Disney locuia la birou şi se spăla în gară. A dat din nou faliment, iar cu ultimii bani şi-a cumpărat un bilet spre Hollywood, California.

La Hollywood, Walt Disney își deschide o nouă firmă, împreună cu fratele său, Roy, în 16 octombrie 1923. Inițial face o serie de filmuleţe în care apărea o fetiţă pe nume Alice, care interacţiona cu personaje desenate şi animate. Urmează iepuraşul Oswald, care s-a bucurat de succes imediat după lansare, dar care i-a adus şi o dezamăgire la fel de mare – fraţii Disney au pierdut drepturile pentru personaj şi serial, în favoarea distribuitorului. Refuzând să se conformeze cerinţelor companiei Universal, Disney şi-a pierdut şi cea mai mare parte din echipă, rămânând iar numai cu prietenul său, Ubbe Iwerks, care îl urmase în California.

Împreună cu acesta, Disney l-a creat pe Mickey Mouse, în 1928. Ideea unui personaj şoricel a avut-o Walt, care se declara ataşat de aceste animăluţe – a şi ”adoptat” unul, de altfel, pe vremea când avea Laugh-o-Gram Films şi dormea la birou. Pe baza schiţelor lui Disney, Iwerks l-a desenat şi l-a retuşat pe Mickey, până în forma cunoscută astăzi. Soţia lui Disney, Lillian, a botezat personajul cu numele Mickey, pentru că numele ales de Walt fusese Mortimer, iar ea îl considera nepotrivit. Walt Disney însuşi i-a împrumutat vocea lui Mickey, până în 1947, şi i-a definit personalitatea. Primul film în care a apărut Mickey Mouse a fost unul scurt şi mut, intitulat “Plane Crazy”, dar din nou rezultatele sunt unele sub așteptări.

Din 1935 serialul cu Mickey Mouse devine color, iar în jurul şoricelului apar și alte personaje – Donald, Goofy, Pluto. Dintre toţi, Donald a avut cel mai mare succes, fiind cel mai popular personaj Disney din toate timpurile, imediat după Mickey. În 1934 începuse un proiect şi mai mare: un film de lungmetraj, în întregime animat, colorat și cu sunet. Se numea “Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici”. Angajează chiar şi un profesor universitar în echipa sa şi încearcă efecte speciale şi tehnici noi de animaţie. Împrumută bani și produce filmul, care are premiera în decembrie 1937, iar în februarie 1938 e distribuit către public. Succesul a fost imens, iar câştigurile iniţiale au fost de 8 milioane de dolari, o sumă exorbitantă în acele timpuri. Walt Disney a primit, la ceremonia de decernare a premiilor Oscar, o statuetă obişnuită şi alte şapte mici, pentru această producție.

Walt Disney își mai dorea ceva: un loc în care să îşi petreacă timpul copiii, împreună cu părinţii. Fiind îndrăgostit de trenuri încă din copilărie, şi-a instalat unul chiar şi acasă, unde avea amenajat un mic parc de distracţii pentru fetele sale. Construcţia parcului din California a început în 1954, fiind terminat şi deschis pe 17 iulie 1955, după numai un an şi circa 17 milioane de dolari investiţi. Parcul a avut un succes imens, iar în următorul deceniu a fost vizitat de 50 de milioane de oameni, inclusiv regi, regine şi preşedinţi. Disney înseamnă acum un adevărat imperiu de miliarde de dolari și reprezintă destinaţii de vacanţă pentru familii, parcuri tematice în mai multe părţi ale lumii, parcuri acvatice, hoteluri, studiouri de film şi posturi de televiziune.

O altă realizare a lui Walt Disney este Institutul de Artă din California (CalArt), înfiinţat de cineast în 1961. Preocupat de educaţia copiilor, Disney şi-a dorit un loc unde tinerii pasionaţi de artă să studieze împreună. După moartea sa, o pătrime din averea lui a fost direcţionată spre CalArt, bani folosiţi pentru construirea campusului din jurul instituţiei de învăţământ; de asemenea, a instituit mai multe fundaţii caritabile. Şi această direcţie, a carităţii, a fost continuată de fiicele sale.

În prezent, Disney deține și operează ABC, ESPN, Pixar, Marvel Studios și Lucasfilm.

Bibliografie

Calendar Rador

https://thewaltdisneycompany.com/

https://eu.usatoday.com/story/entertainment/movies/2023/10/15/disney-100-years-anniversary-2023/71154035007/

Sursa Foto : Wikipedia