Corul Madrigal, concert de muzică sacră la Sinaia

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Corul Madrigal are o lungă istorie de lucru cu dirijori invitați din toate colțurile lumii. De această dată, Luca Scaccabarozzi este invitat să dirijeze Madrigalul ca o formă de recunoaștere pentru activitatea sa dirijorală. Colaborarea sa cu ansamblul român vine după obținerea premiului întâi la Concursul Internațional pentru Dirijori de Cor „Romano Gandolfi”, Parma, 2021, unde dirijoarea principală a Corului Madrigal, Anna Ungureanu, a făcut parte din juriu.

Programul de concert include lucrări de muzică corală sacră, atât a capella, cât și cu acompaniament la pian și orgă. Repertoriul Concertului Extraordinar de muzică sacră conține de la lucrări de inspirație religioasă din școlile muzicale spaniole și italiene ale Renașterii, compuse de Giovanni Pierluigi da Palestrina sau Tomás Luis de Victoria, până la compoziții contemporane, de aceeași factură, semnate de John Leavitt, Jacob de Haan sau Ēriks Ešenvalds.

Concertul Extraordinar de Muzică Sacră se înscrie în programul aniversar MADRIGAL 60, care include o serie amplă de peste 40 de evenimente speciale, ce se desfășoară pe tot parcursul anului 2023.

Programul marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.

******

Parteneri locali: Arhiepiscopia Romano Catolică BucureștiPrimaria Sinaia, Hotel Sinaia 

Parteneri instituționali: Senatul României,  Institutul Cultural Român, Televiziunea română, Compania Națională Aeroporturi București, Carpatina, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, ARCUB, USAMV Cluj-NapocaClubul Sportiv Rapid România, Centrul de Cultură Arcuș, Federația Română de Fotbal, Policolor

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Gala Societății Civile, Leviathan.ro, Național TV, Munteanu, PlayU.ro, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Național FM, RADOR, Revista Psychologies, Revista Timpul, spotmedia.ro, TVR Cultural, Trinitas TV, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți

*****

LUCA SCACCABAROZZI

Născut în 1983, a câștigat premiul întâi la Concursul Internațional pentru Dirijori de Cor „Romano Gandolfi”, Parma, 2021, și a fost premiat ca cel mai bun dirijor în numeroase concursuri corale. A primit premii naționale și internaționale pentru dirijarea de ansambluri corale, inclusiv Ensemble Vocale Mousiké și Torino Vocalensemble. Colaborează ca dirijor cu ansamblul profesionist Ensemble LaBarocca  și a colaborat cu corul Ars Cantica și cu corul Orchestrei Simfonice din Milano. Este frecvent dirijor invitat pentru ansambluri corale și instrumentale.

S-a format ca dirijor coral la Academia Corală din Milano și a obținut diploma de Master în dirijat coral la Arezzo, studiind cu cei mai importanți dirijori de cor. Are o intensă activitate academică, ca profesor de pian, vocalitate corală și dirijat de cor la diverse școli de muzică și a predat la prestigioase academii de dirijat din Italia. Ține frecvent mesterclass-uri și seminarii pentru coriști și dirijori și este invitat să participe în calitate de jurat la concursuri corale naționale și internaționale.

CORUL MADRIGAL

Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.

În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate.

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.

Biroul de presă

comunicare@madrigal.ro

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Programul Național Cantus Mundi