World Vision/ STUDIU GLOBAL de Ziua Internațională a Hranei

Patru din zece părinți spun despre copiii lor că nu primesc nutrienții de care au nevoie zilnic. Care este statistica României.

București, 16 octombrie 2023: Aproape patru din zece (37%) părinți la nivel global spun despre copiii lor că nu primesc nutrienții adecvați de care au nevoie zilnic, iar 21% afirmă că copiii lor s-au culcat flămânzi în ultimele 30 de zile. Așa arată rezultatele unui nou studiu global realizat la comanda organizației internaționale World Vision în 16 țări în contextul Zilei Internaționale a Hranei (16 octombrie).

La nivel țării noastre, 2 din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare, conform ultimului raport Bunăstarea copilului din mediul rural realizat de World Vision România. Totodată, 14% dintre copiii cu vârsta între 15 și 18 ani mănâncă o pâine sau mai mult pe zi. Acelați procent de tineri se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncaţi, iar pentru 9% aceasta este o rutină.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale fundației World Vision România pentru asigurarea bunăstării și echității de hrană este Pâine și Mâine, prin care în prezent peste 1.400 de copii de la sate primesc zilnic o masă caldă la școală și două ore de ajutor pentru teme.

Rezultatele studiului global

Aproape jumătate (46%) dintre adulți la nivel global spun că și-au făcut griji să găsească bani pentru a cumpăra alimente în ultimele 30 de zile, procentul acestora fiind în creștere cu 77% în țările cu venituri mici.

Același studiu arată că, în ultimele 30 de zile, 30% dintre părinți nu au știut de unde va veni următoarea lor masă, iar 21% spun că un copil din gospodăria lor s-a culcat flămând din cauza lipsei de hrană. Procentul ajunge la 38% în țările cu venituri mici.

Dintre cei care au fost nevoiți să pună un copil în pat flămând,  principalele cauze invocate sunt:

  • inflație și creșterea costului vieții (46%)
  • venitul scăzut al gospodăriei (39%)
  • lipsa de demersuri din partea guvernelor pentru a reduce foametea (25%).

Malnutriția este răspândită și nu se limitează doar la țările cu venituri mici. „Foametea este o problemă care nu se limitează la o singură țară sau o anumită regiune a globului. Asigurarea hranei pentru fiecare copil este posibilă, dar cu toate acestea numărul copiilor care flămânzesc este în creștere. Părinți din toată lumea se confruntă cu aceste greutăți pentru care nu primesc niciun sprijin”, a declarat  Andrew Morley, președinte și CEO World Vision International.

37% dintre părinții din întreaga lume spun că copiii lor nu primesc nutrienții necesari de care au nevoie zilnic. Problema este resimțită mai puternic în țările cu venituri mici, cum ar fi Ciad (66%), Malawi (64%) și Republica Democrată Congo (63%). Pe de altă parte, și în țările din Occident mulți părinți că nu se descurcă să ofere hrana necesară copiilor:  Germania (24%), SUA (20%), Australia (19%) și Canada (18%).

Cetățenii globali subestimează impactul foamei și malnutriției

Aproape jumătate (45%) dintre copiii sub cinci ani mor din cauza unei nutriții precare. Cu toate acestea, când adulților li se cere să estimeze un procent, 44% dintre ei cred că numărul copiilor decedați este de sub 30%. Mai mult, 46% dintre cei întrebați nici măcar nu au vrut să ghicească. Asta arată că mulți părinți nu conștientizează cât de gravă este această problemă.

Majoritatea părinților (97%) sunt de acord că e vital ca copiii să mănânce la școală, astfel 85% susțin ca guvernele să finanțeze un program alimentar la școală. În același studiu, numai 40% dintre părinți afirmă că proprii lor copii au primit o masă la școală în ultima lună.

75% dintre adulți consideră că guvernul nu ajută destul familiile vulnerabile din țara lor. De asemenea, 71% cred că nu se face suficient pentru a combate malnutriția copiilor, iar 69% au aceeași opinie despre criza globală a foamei.

În acest context, în România, World Vision România și Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România solicită extinderea la nivel național a programului de masă caldă în școli, prioritizând școlile cele mai vulnerabile. Consiliul solicită accesul la ore de educație nutrițională pentru copii și părinți deopotrivă, precum și programe coerente pentru reducerea risipei alimentare. Întregul apel poate fi vizionat aici: World Vision România spune DESTUL!

Despre campania globală „Enough” („Destul”) a World Vision

World Vision activează în peste 100 de țări, ajutând milioane de copii și adulți care suferă de malnutriție, mai ales în situații de dezastre naturale, conflicte sau sărăcie extremă. Lucrăm îndeaproape cu comunitățile locale pentru a ajunge la familiile în nevoie – oferim alimente și milităm la nivelul guvernelor pentru o alimentație mai echitabilă și sustenabilă, inclusiv prin intermediul școlilor. Efortul nostru global de combatere a foamei este cel mai mare de acest fel, cu investiții de peste 1 miliard de dolari pentru a sprijini 22 de milioane de persoane în 28 de țări. Este o acțiune fără precedent pentru orice ONG. Dar, chiar și așa, nu este SUFICIENT.

Tocmai de aceea, de Ziua Internațională a Hranei, World Vision demarează campania „Enough”. Scopul nostru este să atragem atenția la nivel global asupra urgenței de a combate malnutriția în rândul copiilor și adulților.

Pentru detalii, vizitați: wvi.org/enough.

Despre World Vision

 World Vision este o organizație umanitară dedicată sprijinirii copiilor, familiile lor și comunităților în care trăiesc, având ca scop ajutarea celor mici prin atingerea potențialului maxim prin combaterea principalelor cauze ale sărăciei și inegalităților sociale.

Despre World Vision România

 World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, am ajutat peste 800.000 de copii și adulți, în aproape 800 de comunități din 40 județe.