În Nigeria, 1.800 de cupluri s-au căsătorit în același timp în nordul țării

(Photo by PIUS UTOMI EKPEI / AFP)
RADOR RADIO ROMÂNIA (18 octombrie) – Vinerea trecută, nu mai puțin de 1.800 de cupluri s-au căsătorit în statul Kano, din nordul Nigeriei. Planificate de luni de zile, aceste uniuni sunt finanțate integral de administrația locală pentru a-i ajuta pe cei mai săraci să se căsătorească, într-o țară puternic lovită de criza economică.
Mirii și-au petrecut o bună parte a zilei de vineri la  moscheea centrală din Kano, capitala statului. Despărțiți, bărbați și femei au participat la rituri religioase, îmbrăcați în alb și roșu. Afară, o mulțime de peste 1.000 de oameni s-a adunat în jurul clădirii pentru a sărbători evenimentul.
Sâmbătă, a avut loc o recepție pentru celebrarea căsătoriilor la reședința guvernatorului statului, unde cele 1.800 de cupluri din întreaga regiune s-au întâlnit dimineața. O modalitate de a ajuta îndrăgostiţii să se unească într-o țară în care nunțile sunt scumpe, în timp ce majoritatea populației sale trăiește deja cu mai puțin de doi dolari pe zi.
În statul Kano, musulman și conservator, familia miresei trebuie de obicei să cumpere mobilierul cuplului și ustensilele de bucătărie. La rândul său, mirele trebuie să plătească zestrea, să asigure cazarea și trusoul care conţine haine, produse de înfrumusețare, bijuterii, pantofi și genți de mână.
Aşadar, pentru aceste 1.800 de cupluri, guvernul Kano a fost cel care a plătit zestrea de 50.000 de naira (62 de euro) și a oferit mobilier și produse alimentare, și anume o pungă de orez, o cutie de paste și un bidon cu ulei de gătit.
De asemenea, autoritățile au acordat un grant de 20.000 de naira (25 de euro) fiecărei soții „capital de pornire pentru a începe o afacere mică”, după o zi de pregătire profesională, joi. Ideea este de a face miresele tinere „mai independente”, în timp ce responsabilitatea financiară a gospodăriei revine în mod tradițional bărbatului. Sărăcia extremă și inflația galopantă din ultimele luni împing acum autoritățile să încurajeze munca femeilor.
(www.20minutes.fr – 17 octombrie)/rcostea