Revista presei internaționale, 18 octombrie 2023

”Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei”, avertizează regele Iordaniei, citat de Financial Times, care remarcă totodată o intensificare a activității diplomatice pentru a limita războiul dintre Israel și Hamas. Atacul cu rachete asupra unui spital din Gaza, soldat cu peste 500 de morți complică însă situația și riscă să arunce în haos vizita președintelui american Joe Biden, programată pentru miercuri în Israel și Iordania, constată Wall Street Journal, adăugând că Statele Unite sperau ca vizita să servească pentru a atenționa țări terțe că Washingtonul este pregătit să acționeze dacă acestea se vor implica în conflict. Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și-a anulat deja întâlnirea planificată cu Joe Biden în cadrul unui summit organizat în Iordania, transmite Reuters. Vizita lui Biden vine într-un ”moment critic pentru Israel, pentru regiune și pentru lume” subliniază The Guardian, citându-l pe secretarul de stat american, Antony Blinken. Cotidianul britanic comentează că vizita este un joc riscant pentru Biden în ceea ce privește reputația sa internațională și statutul său intern înaintea unui an electoral întrucât Statele Unite au crezut că au încheiat acorduri umanitare cu guvernul lui Netanyahu în ultimele două zile, dar acestea nu s-au concretizat. De altfel, potrivit Washington Post și Haaretz, vizita lui Biden a fost anunțată abia după ce conducerea israeliană a convenit asupra creării de coridoare pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza și asupra crearii unor zone sigure pentru civili care să nu fie bombardate. New York Times observă că în criza actuală Statele Unite optează pentru a fi un mediator pe termen lung întrucât mulți oficiali americani cred că o intervenție militară în Gaza pentru salvarea israelienilor ținuți ostatici de Hamas ar fi periculoasă. Washingtonul încearcă să implice Qatarul în conducerea eforturilor diplomatice în acest sens, mai scrie ziarul american.
Pe de altă parte, liderii lumii își înmulțesc vizitele în Israel în semn de solidaritate, remarcă Jewish News Syndicat, notând întâlnirile avute marți de premierul Benjamin Netanyahu cu omologii săi român, Marcel Ciolacu, și german, Olaf Scholz și enumerând totodată o serie de alți șefi de stat sau de guvern care ar urma să sosească în zilele următoare. După cum remarcă The Times of Israel, premierul român Marcel Ciolacu a fost primul lider politic străin care a vizitat Israelul de la începutul războiului. El a fost însoțit de o serie de oficiali, printre care și ministrul apărării, Angel Tîlvar, mai scrie The Times of Israel. Potrivit Jewish News Syndicat, premierul Ciolacu a avut o întâlnire cu ușile închise cu Benjamin Netanyahu, la sfârșitul căreia a declarat: ”Am vrut să vă arătăm că prietenii își manifestă solidaritatea în mod concret”. „Condamnăm ceea ce s-a întâmplat în Israel și, de asemenea, condamnăm organizația teroristă Hamas”, a mai spus Marcel Ciolacu, menționând și că „Parlamentul român a fost primul parlament din Europa care a avut, în ambele camere, o declarație comună în sprijinul statului Israel”, relatează Jewish News Syndicat.
Pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu ”teroarea se întoarce” în Europa, constată La Stampa, amintind că luni seară un jihadist al ISIS a deschis focul în centrul capitalei belgiene, ucigând doi oameni și strigând ”Allahu Akbar”, iar în urmă cu patru zile un profesor a fost ucis în orașul francez Arras tot de un adept al Statului Islamic. ”Toate țările europene sunt vulnerabile” în fața revenirii ”terorismului islamist”, a avertizat președintele francez Emmanuel Macron, citat de Le Figaro. Și expertul belgian Claude Moniquet a declarat pentru Euronews că Europa și lumea ar trebui să fie pregătite pentru un nou val de atacuri teroriste. „Ceea ce se întâmplă în Israel este o nouă motivație. Este un nou stimulent care permite jihad-ului să iasă din nou la suprafață și să se intensifice, dar, în mod fundamental, trebuie să înțelegem că islamul radical este problema de bază și că terorismul este doar un instrument care izbucnește atunci când are un pretext bun”, a declarat expertul în terorism pentru Euronews.
Evenimentele din Israel provoacă o nouă ruptură la nivel global. China și Rusia critică Israelul, în timp ce dezacordurile cu Occidentul se adâncesc, titrează Business Standard. The Economist scrie despre planul lui Putin de a profita de războiul dintre Hamas și Israel și constată că Rusia și China urmăresc orice ocazie de a distrage atenția și de a discredita America. În timp ce liderii occidentali au susținut ferm Israelul, Rusia și China au evitat cu grijă să califice drept terorism atacul din 7 octombrie în care Hamasul a ucis peste 1.400 de israelieni, explică Washington Post, observând că Israelul devine încă un motiv de consolidare a unei coaliții antioccidentale, iar aprofundarea relației dintre Vladimir Putin și Xi Jinping este o dovadă a liniilor de fractură la nivel global, cu China, Rusia, Corea de Nord și Iran, pe de o parte și Statele Unite și aliații din NATO și din Pacific, pe de altă parte. Între timp, numeroase națiuni din așa-zisul Sud global ezită încă să se poziționeze, mai remarcă Washington Post.
”Putin vrea să iasă din izolare şi este invitatul de onoare al lui Xi la forumul Drumul Mătăsii”, titrează Il Fatto Quotidiano, în timp ce La Libre Belgique subliniază că este prima vizită a președintelui Putin la o mare putere mondială de la invadarea Ucrainei în februarie 2022, care a contribuit la izolarea Rusiei de multe alte state. Observatorii nu se așteaptă la mari surprize de la întâlnirea dintre Putin și Xi, care este văzută mai mult ca un gest simbolic al sprijinului Beijingului pentru Moscova, dar inevitabil, pe masa de lucru vor fi și dosare privind dependența economică și diplomatică a Rusiei față de China, dar și războiul din Ucraina și conflictul dintre Israel și Hamas, asupra căruia Putin se concentrează puternic pentru a-şi recâștiga ”prestigiul” internațional de mediator, având în vedere că se laudă cu relațiile sale cu liderii lumii islamice, notează Il Fatto Quotidiano.
Surpriză a produs însă întâlnirea de la Beijing, în marja summitului Noului Drum al Mătăsii, dintre Vladimir Putin și premierul ungar, Viktor Orban, prilejuind ”prima fotografie cu o strângere de mână între un lider UE și președintele rus de la invazia Rusiei în Ucraina”, după cum subliniază Politico. Pe marginea acestei întâlniri, Reuters comentează că ”Ungaria – care s-a opus multor inițiative ale UE de a sprijini Ucraina în rezistența sa în fața forțelor Moscovei – nu a vrut niciodată să se opună Rusiei și încearcă să salveze contactele bilaterale”. Potrivit Bloomberg, premierul ungar ”se confruntă cu o izolare tot mai mare în cadrul UE și al NATO”.

RADOR – Carolina Ciulu