Béla Lugosi, ”Dracula” și calitățile sale pentru roluri negative

Context

Blasko Béla Ferenc Dezső, cel care avea să devină actorul Béla Lugosi, s-a născut pe 20 octombrie 1882 în Lugoj (Ungaria atunci, România acum) și a trecut la cele veșnice pe 16 august 1956, în Los Angeles, California. Bela Lugosi a rămas cunoscut pentru rolurile  din filme de groază, precum „Dracula”.

Viața și rolurile

La vârsta de 12 ani, actorul  a fugit de acasă  și a încercat să se angajeze în diverse locuri, inclusiv la un teatru. A finalizat cursurile Academiei de Arte din Budapesta și a debutat ca actor în 1901. Între 1913 și 1919 a fost actor al teatrului Național din Budapesta. Pe lângă spectacolele de teatru unde a primit roluri active, Blasko Béla Ferenc Dezső a primit și câteva roluri în filme maghiare, sub numele Arisztid Olt. În timpul Primului Război Mondial, Bela Lugosi s-a înrolat în armata austro-ungară, iar la finalul războiului a emigrat în Germania. Din 1919 până în 1921, Lugosi a primit câteva roluri  în producții germane, dar  a preferat să părăsească definitiv Europa în 1921, când a plecat în Statele Unite. La doi ani diferență, a debutat la pe Broadway în filmul „The Silent Command (1923)”. Nu a fost un debut strălucit în această producție, întrucât nu stăpânea bine limba engleză și îi era greu să rostească replicile. Până în 1927, apare rar în producții de teatru și film, cu roluri secundare, în timp ce exersează limba engleză.

Dracula

În 1927, Lugosi primește rolul principal în piesa „Dracula” care s-a jucat pe Broadway. Piesa a fost inspirată din cartea lui Briam Stocker și a avut un succes relativ. Actorul rămâne în distribuția piesei pentru trei ani și își joacă rolul și în alte orașe din Statele Unite. Lugosi devine și subiectul unui scandal public, întrucât cea de-a treia lui soție cere divorț după doar trei zile de mariaj. În 1931, Lugosi primește rolul principal în ecranizarea cărții lui Briam Stocker, în cadrul studiourilor Universal Pictures.
Datorită rolului de „Dracula”, el devine o celebritate în Statele Unite și începe să fie încadrat în tiparul personajelor negative. Din acest motiv, Lugosi a apărut doar în roluri negative pe perioada vieții lui. În urma succesului obținut prin filmul„Dracula” , Universal Pictures s-au impus prin apariția filmului „Frankenstein”. În 1932, Lugosi a primit rolul principal în filmul „Murders in the Rue Morgue (1932)”, o adaptare după cartea lui Adgan Allan Poe. Tot în 1932, el  primit roluri și în filmele „White Zombie (1932)” și „Island of the Lost Souls (1932)”. Din 1935, Lugosi revine la rolul „vampir” prin producția „The Mark of the Vampire (1935)”. Alte producții de groază au fost „The Raven (1935)” și „Invisible Ray (1936)”. La polul opus, fără pelerină, lilieci și groază, Lugosi a jucat rolul de „Ygor” în filmul „The Son of Frankenstein (1939)”. Personajul era reprezentat de un individ, jumătate nebun, cu gâtul jumătate rupt, care spunea  diverse cuvinte ilogice. În 1942, el a jucat rolul „Ygor” din nou, în continuarea producției „The Ghost of Frankenstein (1942)”. Din 1942, faima lui Lugosi începe să apună, lucru dovedit prin faptul că producția „ Frankenstein Meets the Wolfman (1943)” nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, ca nivel de bilete vândute la cinema, dar și de aprecieri.

Decăderea

În 1945, Lugosi a primit un rol în „ The Body Snatcher(1945) și s-a întors la rolul de „Dracula” în „Abbott and Costello Meet Frankenstein (1948)”. Din 1948, Lugosi a devenit arogant și a început să consume narcotice și alcool. În 1955, el s-a internat într-un centru de dezintoxicare din Norwalk, California, pentru a se trata de dependența de droguri. A fost externat la finalul anului 1955 și a mai primit roluri în câteva filme, precum: „Glen or Glenda? (1953), Bride of the Monster(1956) și Plan 9 from Outer Space (filmat 1956 și lansat abia în 1959)”.Pe 16 august 1956, Lugosi a încetat din viața și a fost înmormântat cu pelerina și costumul de „Dracula”.

Autor: Alexandru Balaci

*

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Bela-Lugosi

https://www.icr.ro/pagini/bela-lugosi-vampirul-cazut-de-florin-iepan-in-avanpremiera-la-institutul-cultural-roman

https://adevarul.ro/showbiz/vedete/drama-vietii-actorului-care-l-a-facut-celebru-pe-2309680.html

https://www.storicang.it/a/bela-lugosi-lattore-che-diede-vita-a-dracula_16401

RADOR – 20 octombrie