La Sibiu a fost inaugurat noul sediu al Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO

Realizator: Cristina Grecu – La Sibiu a fost inaugurat, astăzi, în cadrul unei ceremonii militare, noul sediu al Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO. La această structură participă cu forţe 17 naţiuni aliate. Cu detalii, Carmen Vulcan:
Reporter: Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu are misiunea de a asigura comanda și controlul operațiilor terestre ale NATO, la nivel de corp de armată, în orice situație, pe timp de criză sau război, cu scopul de a întări postura de descurajare și apărare a Alianței Nord-Atlantice în România și Bulgaria, zona sa de responsabilitate. Acesta este al 10-lea Corp Multinațional NATO înființat în Europa, iar termenul de operaționalizare completă a fost devansat cu un an, datorită contextului de securitate din regiune, a declarat astăzi, la Sibiu, șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu:
Daniel Petrescu: Regiunea Mării Negre a devenit o frontieră critică pentru noua arhitectură de securitate europeană și euroatlantică. Începând de astăzi, în zona de responsabilitate de Sud-Est a /SACEUR/ avem o structură de comandament de corp de armată, care poate contribui la descurajare intențiilor ostile la adresa NATO și poate asigura comanda și controlul operațiilor terestre aliate în orice situație. Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est este în măsură să-și asume comanda și controlul până la cinci divizii din structura de forțe a NATO și din contribuții naționale aliate.
Reporter: Șeful Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est la Sibiu, generalul-maior Dragoș Dumitru Iacob, a precizat că principala misiune a comandamentului este cea de descurajare, dar dacă va fi nevoie, această structură este pregătită să apere teritoriul României și al Bulgariei cu arma-n mână./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 octombrie)