Termenul de instalare obligatorie în apartamentele de bloc a repartitoarelor ar putea fi amânat dincolo de 31 decembrie

Realizator: Cristina Grecu – Termenul de instalare obligatorie în apartamentele de bloc a repartitoarelor sau a contoarelor individuale de energie termică ar putea fi amânat din nou, dincolo de 31 decembrie – spune președintele Federației Asociațiilor de Locatari – HABITAT, Mihai Mereuță. Ar fi cea de-a șasea prorogare a termenului, a explicat el la Radio România Actualități, pentru că nu au fost alocate nici fonduri și nici nu a fost stabilită o normă clară prin care proprietarii să poate verifica dacă plătesc doar ceea ce consumă.
Mihai Mereuță: Nu se pune problema că vor reuși – și așa s-a făcut mereu, a, prorogăm încă un an, să le facem un bine oamenilor. Binele l-ați fi făcut dacă ați fi finanțat, dacă ați fi făcut norme clare și ușor, dacă v-ați fi ținut de principiul „o clădire, un sistem de încălzire”…
Daniela Petrican: Pe de altă parte, mulți știu că instalarea de astfel de repartitoare ar crește valoarea facturii. Este adevărat?
Mihai Mereuță: Nu am întâlnit, și mă pot uita în ochii oricui, nu există niciun bloc în România în care după montarea repartitarelor să fi crescut factura pe bloc. În interiorul blocului, modul în care se făcuse inventarul, modul în care tu îți modificasei caloriferele, normal, ai vrut să schimbi când te-ai mutat, ai pus un calorifer nou cu suprafață echivalent termică mai mare, ai desființat ușa de la sufragerie, ai pus un calorifer cât balconul, era normal să plătești mai mult. Și mai vine și reversul medaliei, da, în situații deosebite au fost erori de calcul. Și aici am cerut noi clarificări din partea asociațiilor de proprietari, o normă clară și simplă pentru a-ți putea face o verificare ca ordin de mărime, dacă plătești ceea ce consumi.
Cătălin Cîrnu: Exact.
Realizator: Președintele Federației Asociațiilor de Locatari – HABITAT, Mihai Mereuță, într-un interviu realizat de Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu./abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 octombrie)