Dirijorul Sascha Goetzel și baritonul Liviu Holender invitați pe scena Sălii Radio

Vineri, 27 octombrie 2023 (de la 19:00)Orchestra Națională Radio vă invită la o seară derulată sub semnul peisajului muzical vienez. Baritonul austriac Liviu Holender – care a studiat la Universitatea de Muzică din Viena – va interpreta la Sala Radio cunoscutul ciclu de lieduri semnat de unul dintre cei mai mari muzicieni care au marcat istoria Vienei: Gustav Mahler. Veți asculta Lieder eines fahrenden Gesellen – Cântecele unui ucenic călător, creația lui Mahler pe propriile sale versuri, influențate de culegerea Des Knaben Wunderhorn – Cornul fermecat al băiatului, o colecție de poezii populare germane ce a reprezentat una dintre cărțile preferate ale compozitorului.

Baritonul Liviu Holender. Foto: Barbara Aumüller

Solist al Operei din Frankfurt, Liviu Holender a evoluat pe scene internaționale precum Scala din Milano, Teatro del Maggio Musicale – Florența, Teatro Carlo Felice – Genova, Opera Națională Letonă din Riga, Opera Națională Croată din Zagreb ș.a.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel, care și-a început cariera ca violonist al celebrei Filarmonici din Viena. Începând din 2022, acesta este director muzical pentru două ansambluri importante: Orchestre National des Pays de la Loire (Franța) și Orchestra Națională de Tineret a Canadei.

Programul serii de la Sala Radio se va deschide cu poemul simfonic Don Juan – de Richard Strauss, lucrare concepută în 1888, la doar 24 de ani, și care a reprezentat primul succes internațional al compozitorului german. În același an – 1888 – Ceaikovski însuși își dirija premiera absolută a Simfoniei nr. 5, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, lucrare ce va încheia concertul de la Sala Radio.

Dirijorul Sascha Goetzel. Foto: Ozge Balkan

O prezență muzicală dinamică, carismatică și convingătoare pe podium, Sascha Goetzel a fost numit, la sfârșitul anului 2021, director muzical pentru Orchestre National des Pays de la Loire, post pe care l-a preluat pentru un mandat inițial de patru ani, începând cu septembrie 2022. În plus, a fost numit în funcția de director muzical al NYO-CAN, Orchestra Națională de Tineret a Canadei, începând din vara anului 2022.

În timpul mandatului său de 11 stagiuni în calitate de dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonicii Borusan din Istanbul, a contribuit semnificativ la dezvoltarea acestui ansamblu. Programarea sa plină de imaginație, înregistrările premiate și spectacolele lăudate pe scară largă – inclusiv turneele la Festivalul de la Salzburg, BBC Proms, Royal Concertgebouw, Musikverein – Viena, Théâtre des Champs-Elysées și Hong Kong Arts Festival – se numără printre realizările sale notabile.

A fost aplaudat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestra Simfonică din München, Orchestra Filarmonicii din Londra, Filarmonica din Dresda, Orchestra Filarmonicii din Israel, Orchestra Filarmonicii Radio din Olanda, Orchestre National de France, Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo, Orchestre National de Bordeaux-Aquitaine, Orchestra Simfonică Radio din Viena. Alături de pozițiile de director muzical la ONPL din Franța și NYO – Canada, Goetzel deține în prezent poziția de dirijor principal invitat al Filarmonicii din Sofia.

În 2014, a avut un debut extraordinar la Opera de Stat din Viena, dirijând Le Nozze di Figaro, ceea ce a dus la șase angajamente ulterioare – producții cu Die Fledermaus, La Bohème, Don Giovanni, Rigoletto, Flautul fermecat și Rosenkavalier. De asemenea, a dirijat la Teatrul Mariinski, Opera din Zürich, Opéra de Rennes, Wiener Volksoper, Opéra de Montpellier.

Născut la Viena, Sascha Goetzel s-a format inițial ca violonist și apoi a urmat studii de dirijorat, mai întâi în Austria și apoi la Academia Sibelius (Helsinki). Și-a aprofundat educația în Statele Unite, lucrând cu mari dirijori ca Seiji Ozawa, Riccardo Muti, André Previn, Zubin Mehta și Bernhard Haitink.

Baritonul austriac Liviu Holender a studiat la Universitatea de Muzică din Viena. A interpretat roluri precum Marcello (Madama Butterfly), Sharpless (Madama Butterfly), Malatesta (Don Pasquale), Olivier (Capriccio), Peter Besenbinder (Hänsel und Gretel), Papageno (Die Zauberflöte), Guglielmo (Così fan tutte) și Contele Almaviva (Le nozze di Figaro). Pe lângă aparițiile la Opera Frankfurt, unde este membru solist al ansamblului din stagiunea 2019/20, a evoluat pe scene internaționale precum Scala din Milano, Teatro del Maggio Musicale din Florența, Teatro Carlo Felice din Genova, Opera Națională Letonă din Riga, Opera Națională Croată din Zagreb și pe scena festivalurilor de la Tokyo și Bregenz. A colaborat cu dirijori de renume precum Zubin Mehta, Daniele Gatti, Fabio Luisi, Piergiorgio Morandi, Sebastian Weigle și Marek Janowski.

În afara angajamentelor din teatrele lirice, Liviu Holender este un cântăreț de concerte și lieduri tot mai solicitat. În aprilie 2023, a debutat cu succes ca Iisus în Matthäus-Passion de Bach, cu Filarmonica din Viena, sub conducerea lui Franz Welser-Möst, la Konzerthaus Wien. A interpretat Requiemul lui Brahms sub bagheta lui Marek Janowski, cu Orchestra Simfonică Basel. Ca interpret de lieduri, susține regulat recitaluri de lieduri, inclusiv la Philharmonie de Paris, Pierre Boulez Saal Berlin și Ehrbaar Saal Wien.

În România, a interpretat rolurile Silvio (Pagliacci) și Contele Almaviva (Le Nozze di Figaro), la Opera Națională București, a susținut un recital solo la Ateneul Român, în mai 2023, și a fost aplaudat în rolurile Contele Almaviva și Sharpless la Opera Națională din Timișoara.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și live online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

RADOR – 24 octombrie