Cea mai bună țară din Europa în care să „fii femeie”

Raportul PRIOResearch a clasificat țările din întreaga lume în funcție de statutul femeilor în societatea lor. Dintre primele 10 țări, 9 sunt europene: primele locuri fiind ocupate de Danemarca, Elveția și Suedia. Italia s-a plasat pe locul 34, iar din raport reiese că Afganistanul ar fi locul cel mai puţn favorabil pentru femei. Marți, 24 octombrie 2023, a fost publiat Indicele 2023 pentru femei, pace și securitate, („Woman, Peace and Security Index”),care clasifică țările din întreaga lume în funcție de statutul femeii.
Institutul de Cercetare a Păcii din Oslo (PRIO), coautor al indexului, a descoperit că multe dintre cele mai bune țări din lume pentru femei se află în Europa, chiar dacă de-a lungul Vechiului Continent există variații semnificative. PRIO a constatat că societățile în care femeile ”se descurcă bine” sunt şi cele mai pașnice, democratice, prospere și mai bine pregătite să se adapteze la schimbările climatice.
În raport, totuși, cercetătorii avertizează că ”crizele cu mai multe straturi subminează statutul femeilor și amenință să anuleze decenii de progrese”, invocând creșterea autoritarismului, strămutarea în masă, conflictele armate devastatoare și consecințele continue ale pandemiei de Covid.
Împreună cu Institutul pentru Femei de la Universitatea Georgetown, PRIO s-a bazat pe date care măsoară incluziunea, justiția și siguranța femeilor. În total, au fost utilizați 13 indicatori, variind de la legile educației și ocupaţiei până la percepția siguranței și violenței.
În timp ce indicele general a întocmit un clasament a 177 de țări din întreaga lume, Euronews s-a concentrat pe rezultatele din Europa.
Indicele Femei, Pace și Securitate din acest an, ajuns la a patra ediție, include 44 de țări europene, inclusiv națiunile din Balcani și Caucaz.
Nouă dintre cele mai bune zece țări pentru femei sunt europene, în ciuda disparităților clare de pe continent. Clasamentul din 2023 este condus de Danemarca, cu un scor de trei ori mai mare decât cel al Afganistanului, aflat pe ultimul loc al clasamentului mondial. Pe primele poziţii ale clasamentului european, în spatele Danemarcei, se află Elveția și Suedia. Italia ocupă locul 34, din 177 de țări. Ucraina se află în ultimul loc în clasamentul european. PRIO a declarat pentru Euronews că performanța slabă a Ucrainei a fost determinată de scorurile de securitate ”deosebit de scăzute”, comparativ cu cele ale altor țări europene, invazia Rusiei crescând amenințările și violența împotriva femeilor.
Al doilea și al treilea cel mai rău stat pentru femei în Europa sunt Kosovo și respectiv Azerbaidjan (care, în anumite privințe, poate fi considerată o țară non-europeană). Scorul scăzut al Kosovo a fost atribuit rezultatelor slabe în materie de educație și angajare pentru femei, precum și ”nivelurilor extrem de ridicate” ale mortalității materne. În Azerbaidjan, organizația norvegiană a evidențiat că prejudecățile pentru copii (unde se nasc mai mulți băieți decât fete) sunt substanțial mai mare decât în ​​restul Europei. Țările scandinave sunt în top din punctul de vedere al condiţiilor de viaţă, educaţie şi muncă ale femeilor, ca și pentru mulți alți indicatori. Cele trei țări din Caucaz din indice – Georgia, Armenia și Azerbaidjan – sunt cele mai proaste pentru femei, fiind urmate de Balcani și Europa de Est, aflate pe locul doi și trei (printre cele mai proaste). ”Prin scorurile, clasamentele și datele sale, indicele WPS oferă un instrument valoros pentru cei preocupați de femei, pace și securitate”, a spus Elena Ortiz, cercetător la ”Institutul Georgetown pentru Femei, Pace și Securitate” și autorul principal al Indexului. „Politicienii din fiecare țară îl pot folosi pentru a identifica locurile în care resursele sunt cele mai necesare. Cadrele universitare îl pot folosi pentru a studia tendințele, jurnaliştii îl pot utiliza pentru a da context și perspectivă poveștilor lor. Iar activiștii pentru drepturile femeilor îl pot folosi pentru a cere guvernelor să răspundă pentru promisiunile lor, deseori încălcate, privind îmbunătățirea condițiilor femeilor”, explică Elena Ortiz. (www.euronews.it – 24 octombrie)/cpaunel/ddaniela

RADOR RADIO ROMÂNIA (25 octombrie)