Jurnaliștii, confruntați cu IA – piste de interpretare la cel de-al 26-lea colocviu franco-român în științele informării și comunicării

Crizele succesive din ultimii ani, legate de progresul noilor tehnologii, pandemia de COVID-19 și schimbările climatice au produs transformări în practicile profesionale ale jurnaliștilor.
Peste 30 de cercetători, jurnaliști și profesori s-au reunit la Bacău, la cel de-al 26-lea colocviu franco-român în științele informării și comunicării, pentru a dezbate tema „Ordres et désordres informationnels. Le journalisme à l’epreuve de l’IA et des data”, în perioada 26-28 octombrie.
Inteligența artificială și algoritmii s-au transformat în regulatori ai spațiului digital, după cum au subliniat Nicolas Pélissier, cofondator al colocviului, profesor la Universitatea Côte d’Azur, și Brândușa-Mariana Amălăncei, decanul Facultății de Litere din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău. Practicile informaționale s-au reinventat în acest context, bulversând activitatea jurnalistică, iar schimbările sunt în curs. Una dintre temele prezentate s-a referit la introducerea inteligenței artificiale în activitatea Agenției de presă Rador și a posturilor Radio România.
Organizatorii evenimentului sunt Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, împreună cu Universitatea Lorraine, Centre de recherche sur les médiations (Crem), Franța, în parteneriat cu Laboratorul SIC.Lab Méditerranée (Universitatea Côte d’Azur), Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București) și Departamentul de Științele Comunicării și Relații publice (Facultatea de Filosofie și Științe sociale și politice, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași) în parteneriat cu Centrul regional francofon de studii avansate în științe sociale (CEREFREA Villa Noël) și Institutul Francez din București (IFR).

(Carmen Ionescu)

(RADOR RADIO ROMÂNIA – 27 octombrie)