2023. október 27.

A mai kormányülés napirendjéről

A kormány a mai napon új törvénytervezetet készül elfogadni a központi és helyi szintű költségvetési kiadások csökkentése érdekében. Az intézkedéseket sürgősségi rendelettel támogatnák, azzal a céllal, hogy az év végére csökkenjen a költségvetési hiány. Szintén ma várhatóan a végrehajtó hatalom meghosszabbítja az alapvető élelmiszerekre kivetett kereskedelmi felár felső határa rögzítésének időszakát. A listát kiegészítenék olyan élelmiszerekkel, amelyeket általában a téli ünnepek alatt fogyasztanak. A közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Andrei Şerban szerkesztő így számolt be a kormányülés napirendjének részleteiről.

Andrei Şerban: A kormány további három hónappal szeretné meghosszabbítani azt az időszakot, amely alatt az alapvető élelmiszerek kereskedelmi felárának felső határát törvényben rögzítik, hogy ne emelkedjen ezeknek a termékeknek az ára. Az e tekintetben elfogadásra kerülő sürgősségi rendelet új, különösen a téli ünnepek alatt használt termékekkel egészíti ki e termékek listáját, mint például a kalács, tejfel, margarin, élesztő, paradicsom-sürítmény, fokhagyma és darált hús.

Az ülés napirendjén szereplő másik sürgősségi rendelet az idei év utolsó hónapjaira vonatkozó költségvetési kiadások csökkentéséről szól. A jogszabály központi és helyi szinten egyaránt a közpénzek pazarlásának megszüntetését célozza, ahogyan az év végén szokás volt, és a költségvetési hiányt kívánja ellenőrzés alá vonni. A közlekedési minisztérium költségvetését is növelik, hogy a költségvetés-korrekcióig finanszírozni tudják a folyamatban lévő projekteket, és újra jóváhagyják a Iaşi-i és kolozsvári regionális sürgősségi kórházak építésének műszaki-gazdasági mutatóit. Egy másik határozat több mint 1,7 millió lejes gyorssegélyt biztosít 427 rászoruló család és egyedülálló személy támogatására 30 megyében és Bukarestben. (Radio România Actualităţi)

Bukarestben városi tanácsa újabb kísérletet tesz a bérelhető elektromos robogók használatát szabályozó rendelet megszavazására

A Fővárosi Tanács a jövő héten, mintegy egy évvel az első viták után, megvitatja a rendelettervezetet, amely egyértelmű szabályokat állapít meg mind az elektromos robogók használói, mind az azokat bérbeadó üzemeltetők számára. Ezek között szerepel a felhasználók 14 éves korának alsó korhatára, a 16 éves korig kötelező bukósisak, valamint az, hogy a robogón kettő vagy akár három helyett egy személy utazzon. Idén nyáron Stelian Bujduveanu, az infrastruktúráért és közlekedésért felelős főpolgármester-helyettes 2024 júliusában népszavazást javasolt, amelyen a bukaresti polgárok döntenének arról, hogy akarnak-e elektromos robogókat bérelni, vagy sem. Az elektromos bérelhető robogók betiltásának hívei Párizs példájával érvelnek, ahol szeptember 1-je óta tilos a használatuk. (Radio România Actualităţi)

A bukaresti tanulók és óvodások péntektől vakációznak, míg az ország többi részén szombaton kezdődik a vakáció

A különbség azért van, mert ez a nap Bukarest védőszentjének számító Új Szent Dimitriusz ünnepe. Pénteken hivatalosan is véget ér a tanév első modulja, a tanítás egy hét szünet után november 6-án folytatódik. A második modul december 22-én ér véget, ekkor kezdődik a kéthetes téli szünet. (Radio România Actualităţi)

Az Ilfov megyei Voluntari városában található idősek otthonának két ügyvezetőjét hivatali visszaélés vádjával őrizetbe vették az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei

A nyomozók szerint egy augusztusban végzett ellenőrzés során a két személy állítólag több hamis dokumentumot mutatott be a szociális felügyelőknek. A valóságban az idősek nem kaptak elegendő ételt vagy nem megfelelően elkészített ételt. Emellett orvosi képzettséggel nem rendelkező emberek kezelték őket. A közszolgálati rádió szerkesztője, Diana Surdu szerint az ellenőrzés során néhány idős embert kivittek a központból, éjszakára egy szállodában szállásolták el, vagy egy hipermarket parkolójában tartották őket, amíg az értékelés be nem fejeződött. Ráadásul két héttel ezelőtt, miután a központ tevékenységét felfüggesztették, az idősek otthonának vezetői állítólag átvitték a gondozottakat egy másik épületbe, amelyre nem volt engedélyük, és az ellenőröknek azt mondták, hogy az időseket családok fogadták be. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin