Revista presei internaționale, 27 octombrie

Consiliul European de la Bruxelles, a cărui ordine de zi include teme principale precum războiul din Ucraina, criza din Gaza, cadrul financiar 2021-2027 și migraţia, este în atenția presei internaționale. Liderii europeni doresc o pauză umanitară în Gaza, titrează EUObserver, iar Rai News reține că ”înalții oficiali reuniți la Bruxelles își exprimă îngrijorarea cu privire la deteriorarea situației umanitare din Gaza, solicitând acces umanitar continuu, rapid, sigur și nestingherit și coridoare umanitare”. La summit, președintele cipriot Nicos Christodoulides a avertizat că, dacă se extinde criza în Liban, aceasta ar adăuga o dimensiune suplimentară migrației și a cerut UE să „demonstreze mai multă voință și disponibilitate pentru a aborda această problemă și a consolida țările din prima linie”, citează Politico.

Consecințele globale ale războiului Israel-Hamas abia încep, opinează Atlantic Council și subliniază că întrebarea esențială privind modul în care acest conflict va afecta politica externă din Statele Unite, din Europa și din Golful Persic este dacă acesta se va răspândi în regiune. „Răspunsul Statelor Unite la războiul Israel-Hamas stârnește furie în Orientul Mijlociu”, titra recent The New York Times, iar Cumhuriyet amintește că au avut loc numeroase demonstrații, de la Teheran, până la Tunis sau Beirut, iar în estul Turciei, sute de oameni s-au adunat în fața unei stații radar americane. Oferind sprijin total Israelului după atacul Hamas, Statele Unite și aliații lor au stârnit furie, neîncredere și neînțelegere din Orientul Mijlociu, până în Maghreb, poziția lor fiind văzută ca ipocrită de multe țări din Sud, constată Courrier International. „Asistăm astăzi la o dezbinare reală între lumea occidentală și ceea ce unii numesc Sudul Global”, scrie revista marocană TelQuel, care nu ezită să vorbească despre „o nouă ciocnire a civilizațiilor”. Cert este că America s-a întors deja în Orientul Mijlociu, constată The Wall Street Journal, evidențiind rolul SUA de partener indispensabil al Israelului și al țărilor arabe cheie, prin diplomație și prin desfășurările militare. Cu toate acestea, atenționează ziarul american, în timp ce ochii Washingtonului sunt ațintiți asupra Orientului Mijlociu, Rusia beneficiază cel mai mult de revoltele actuale, citând decesele din ce în ce mai numeroase din partea palestiniană și denunțând ceea ce descrie drept ipocrizia guvernelor occidentale. Războiul dintre Israel și Hamas nu riscă doar să degenereze într-un conflict regional, ci afectează echilibrul global de putere și pune presiune pe resursele americane și europene, scăzând în același timp presiunea asupra Rusiei și oferind noi oportunități Chinei, notează The Wall Street Journal și conchide: războiul dintre Israel și Hamas „este o binefacere pentru marii rivali geopolitici ai Americii”, conduși de Rusia.

În același timp, armele nucleare se profilează din nou în politica internațională și apare un model periculos, atenționează Foreign Affairs. În regiunile cele mai susceptibile de a atrage Statele Unite într-un conflict – Peninsula Coreeană, Strâmtoarea Taiwan, Europa de Est și Golful Persic – adversarii SUA par să dobândească, să îmbunătățească sau să amenințe să folosească arme nucleare, precizează revista americană. Coreea de Nord dezvoltă rachete balistice intercontinentale care pot ajunge în Statele Unite; China își dublează dimensiunea arsenalului; Rusia amenință că va folosi arme nucleare în războiul său din Ucraina; și conform oficialilor americani, Iranul a adunat suficient material fisionabil pentru o bombă, avertizează Foreign Affairs.

Între timp, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a încheiat un turneu în Arabia Saudită și Qatar, cu o gamă de oferte, în special în domeniul energiei, rezultatul vizitelor „crescând speranța pentru un al doilea boom al afacerilor în Orientul Mijlociu”, relatează agenția Yonhap, de la Seul. Călătoria președintelui Yoon s-a concentrat în mare măsură pe o marfă strategică din ce în ce mai sensibilă de la invazia rusă în Ucraina, menționează The Washington Times. Liderul sud-coreean a urmărit, de asemenea, acordurile anterioare pentru a oferi arme și antrenament puterilor regionale, în timp ce a ocolit cu pricepere fricțiunile actuale din Orientul Mijlociu, comentează ziarul american. Prin cooperarea cu Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite a fost creată „o mare plajă de oportunități” în valoare de 79,2 miliarde de dolari pentru companiile sud-coreene, scrie Korea JoongAng Daily.

Cristina Zaharia, RADOR