Sărbătoarea Sf. Dumitru cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sf. Dumitru cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului. Pe Dealul Patriarhiei continuă pelerinajul la moaştele sale, alături de care au fost aduse din Grecia moaşte ale Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir.
Reporter: Remus Rădulescu – Cuviosul Dimitrie a fost un călugăr care a trăit la sud de Dunare în secolul al XIII-a lea. Era originar din satul Basarabov, undeva lângă orașul bulgăresc de astăzi Ruse. În tinerețe a fost cioban, dar s-a retras la un moment dat într-o mănăstire din apropiere. După ce s-a călugărit, și-a ales ca și chilie o peșteră pe malul râului Lom. Nu se știe cât a trăit acolo. A fost găsit după moarte. Sătenii l-au descoperit printr-o minune. Călugărul s-a arătat în visul unei tinere bolnave și i-a indicat locul unde va fi găsit. I-a spus că, dacă se va atinge de trupul său, se va vindeca. Sătenii au săpat în locul indicat și au găsit trupul întreg al Sfântului Dimitrie Basarabov. Moaștele lui au ajuns la București în anul 1774, în timpul războiului ruso-turc. De atunci este ocrotitorul spiritual al Capitalei și al Munteniei.
Realizator: Liturghia sărbătorii oficiate astăzi de Patriarhul Daniel, în aer liber, pe Dealul Patriarhiei, va fi transmisă în direct la Radio România Cultural și Antena Satelor, începând cu ora 10:00./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 octombrie)