de Răzvan Moceanu

Sâmbătă, 28 octombrie, Eros Ramazotti, unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai muzicii italiene, compozitor, textier, solist, chitarist şi pianist, împlineşte 60 de ani.

Eros Ramazzotti s-a născut la 28 octombrie 1963, la Roma, fiind fiul lui Rodolfo Ramazzotti, un cântăreț amator, și al Raffaellei Molina.

Încă de mic face figuraţie în diferite filme şi apare chiar în celebra scenă a zăpezii din filmul „Amarcord” al lui Federico Fellini din anul 1973.

După absolvirea liceului, dă examen la Conservator, dar este respins, apoi se înscrie la contabilitate, însă după trei ani abandonează studiile.

În anul 1981, a participat la Concursul ”Voci Nuove de Castrocaro”, cu melodia ”Rock 80”.

Un an mai târziu, participă la ”Un disco per l’estare”, la Saint-Vincent, cu piesa ”Ad un amico”, compusă de Roberto Colombo şi dedicată unui prieten din copilărie dispărut prematur.

În 1983, apare prima apropiere serioasă de lumea muzicală, prin participarea la evenimentul Castelli Romani, unde interpretează ”Pezzi di vetro”, de Francesco de Gregori. În acelaşi an îi apare primul său single, ”Ad un amico”.

În anul 1984, câştigă secţiunea „Tinere talente” din cadrul Festivalului de la Sanremo, cu piesa ”Terra promessa”, compusă împreună cu Renato Brioschi şi Alberto Salerno. Melodia devine hit în întreaga Europă.

Un an mai târziu revine pe scena de la Sanremo şi ocupă locul 6 cu piesa ”Una storia importante”, piesă care apare şi pe primul său album – ”Cuori agitati”. Şi această melodie va deveni hit european, cel mai mare succes avându-l în Franţa, unde albumul s-a vândut într-un milion de exemplare.

În anul 1986, îi apare cel de-al doilea disc, ”Nuovi eroi” şi participă pentru a treia oară la Festivalul de la Sanremo, unde triumfă cu cântecul ”Adesso tu”.

În 1987, Eros Ramazzotti lansează ”In certi momenti”, al treilea album al său, care conţine un duet cu Patsy Kensit, ”La luce buona delle stelle”.

Acelaşi an marchează şi un turneu gigant al lui Ramazotti, desfăşurat pe parcursul a nouă luni, perioadă în care spectacolele sale adună peste un milion de spectatori. Îi apare şi CD-ul ”In certi momenti”, cu un succes extraordinar – vânzări de peste 3 milioane de unităţi la nivel mondial.

În 1988, apare albumul ”Musica e”, iar 1990 înregistrează consacrarea definitivă a artistului pe plan internaţional, după lansarea de-al cincilea album, ”In ogni senso”, care a cuprins superhitul „Se bastasse una canzone”.

În anul 1991, îi apare dublul CD ”Eros in Concert”, urmat de un lung turneu în cadrul căruia cântă la Barcelona în faţa a 20.000 de fani.

Au urmat ani în care Eros Ramazotti va lansa mai multe albume de balade şi cu piese soft, cântate atât în italiană, cât şi în spaniolă – cele din urmă asigurându-i consacrarea şi în ţările Americii Latine.

În 1993 apare albumul ”Tutte storie” urmat de un concert european şi în America Latină, ocazie cu care lucrarea se va lansa şi varianta spaniolă. Albumul consacră piesa ”Cose della vita”, poate cea mai cunoscută piesă a artistului, care va fi interpretată la mai toate concertele şi apariţiile scenice ale artistului, pe mai departe. ”Tutte storie” se va vinde în peste 6 milioane de exemplare la nivel mondial.

În anul 1995, participă la European Summer Festival, alături de nume ca Rod Stewart, Elton John şi Joe Cocker, iar un an mai târziu apare ”Dove c’e musica”, primul material produs în întregime de Eros, cu cel mai mare succes în vânzări de până atunci: peste 7 milioane de exemplare.

În 1997, apre albumul ”Greatest Hits”, care cuprinde o serie de piese noi, ”Ancora un minuto di sole” sau ”Quanto amore sei”, dar şi piese vechi rearanjate sau cântate în duet cu artişti celebri – ”Musica e” cu Andrea Bocelli sau ”Cose della vita”/”Can’t Stop Thinking of You” cu Tina Turner.

Tot în 1997, Ramazotti a câştigat premiul Best International Male Artist of the Year, oferit de Echo Music Awards.

În 1998, lansează albumul „Eros Live”, care a inclus piese cântate în cadrul turneului mondial, alături de Tina Turner (”Cose della vita”-”Can’t Stop Thinking of You”) sau Joe Cocker (”That’s All I Need to Know”-”Difendero”). Tot atunci va colabora cu Andrea Bocelli la realizarea albumului ”Sogno”, cu care obţine, din nou, premiul în cadrul Echo Music Awards.

În anul 2000, este producătorul şi co-interpretul albumului ”Come fa bene l’amore” al lui Gianni Morandi şi tot atunci apare albumul său ”Stilelibero”, cu un duet alături de Cher (”Piů che puoi”). Va urma un turneu de promovare, ocazie cu care interpretul italian concertează pentru prima dată în Europa de Est, cu trei spectacole susţinute cu un succes total la Moscova.

În 2003, apare albumul ”9”, un nou succes colosal, care cuprinde şi piesa ”Un’ Emozione Per Sempre”, single care se va afla timp de 14 săptămâni pe primul loc în topurile din Italia.

În acelaşi an realizează un turneu care a cuprins peste 100 de concerte şi care a atras o audienţă de peste un milion de spectatori.

În 2005 îi apare albumul ”Calma aparente”, iar în perioada următoare, va lansa o serie de compilaţii, multe dintre piese fiind cântate alături de nume ca Wyclef Jean, Carlos Santana, Steve Vai, Jon Spencer sau Ricky Martin.

În 2009 apare albumul ”Ali e radici”, iar single-ul ”Parla Con Me”, a cunoscut un nou succes remarcabil.

În anul 2010, au fost lansate CD+DVD care cuprind concertele de la Milano ”21:00 – Eros Live 2009-2010 World Tour”, iar în 2011, artistul a vândut peste 50 de milioane de exemplare ale acestor materiale muzicale. În acelaşi an, Giorgia include pe noul său album, ”Dietro le Apparenze”, duetul ”Inevitabile”, compus şi interpretat cu Eros Ramazzotti.

În 2012, a lansat single-ul ”Un Angelo disteso al sole”, iar o lună mai târziu a fost lansat albumul ”NOI”, care s-a vândut în 17 ţări din întreaga lume.

În 2013 a realizat turneul ”Noi Tour of Eros Ramazzotti”, care a cuprins peste 50 de concerte în Europa, America de Sud şi Australia.

În noiembrie 2014, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la lansarea ”Terra promessa”, a fost lansată colecţia ”Eros 30”.

În 2015, apare albumul „Perfecto”, în 2017 a lansat un album de duete – „Duets”, în 2018 a apărut albumul „Vita ce n’e”, iar în 2022, „Battito Infinito”.

Artistul a fost mulţi ani unul dintre atacanţii remarcabili ai echipei naţionale de fotbal a cântăreţilor din Italia, iar între anii 1992 – 2004 a fost şi preşedintele Asociaţiei Naţionalei de Fotbal a Cântăreţilor din peninsulă.

Eros Ramazotti a susţinut un concert la Bucureşti, în anul 1995, apoi, în 2007, a susţinut un spectacol la Sibiu, cu prilejul obţinerii de către acest oraş a titlului de Capitală Culturală Europeană.

De asemenea, în iulie 2010, Eros Ramazotti a susţinut un concert pe stadionul Arcul de Triumf din Capitală, în cadrul ”Ali e Radici” World Tour 2009-2010.

Cel mai recent concert al artistului în România a avut loc pe 23 aprilie 2023, la Sala Palatului din Bucureşti.

A fost căsătorit cu prezentatoarea TV de origine elvețiană Michelle Hunziker, cu care are o fată, Aurora, apoi în 2010 a început o relaţie cu mult mai tânăra Marica Pellegrinelli care i-a dăruit doi copii, pe Raffaella-Maria şi pe Gabrio Tullio.

Ramazzotti a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii italiene şi internaţionale: titlul Best Italian Artist de trei ori (1997, 2001 şi 2004) şi Best Italian Pop/Rock Male Artist (2003) la World Music Awards. De asemenea, a obţinut de nu mai puţin de şase ori titlul de International Male Artist of the Year la Echo Awards (1997, 1998, 1999, 2002, 2004, 2013).