S-a deschis primul muzeu dedicat Mariei Callas

După 25 de ani de pregătiri, Atena a inaugurat, joi, un muzeu în onoarea legendarei soprane Maria Callas, prezentat drept primul de acest gen din lume.
Conceput pentru a marca centenarul nașterii divei, muzeul prezintă peste 1.300 de obiecte, inclusiv un album școlar al Mariei Callas, cărți și partituri, rochii de operă și fotografii, au anunţat organizatorii. Printre piesele centrale ale colecției se numără albumul foto personal al artistei, o oglindă plasată în dressingul ei și ochelarii ei de vedere, pe care nu i-a purtat aproape niciodată. Există și cutii de chibrituri donate de companiile aeriene și hoteluri în timpul ultimului său turneu mondial din 1973-1974, precum și meniul celebrei seri organizate la Veneția în 1957, în cadrul căreia Callas l-a cunoscut pe magnatul grec Aristotel Onassis cu care s-a căsătorit ulterior.
Unele obiecte au fost donate de La Scala din Milano, Metropolitan Opera, La Fenice din Veneția și Arena di Verona, unde Callas și-a făcut debutul italian în 1947.
Muzeul, situat în inima capitalei Greciei, este o clădire cu patru etaje, care datează din 1920 şi care a găzduit anterior un hotel.
Născută în 1923 la New York din părinți imigranți greci, Sophia Cecilia Anna Maria Kalogeropoulou a locuit la Atena între 1937 și 1945, după ce părinții ei s-au despărțit.
După ce a luat lecții de canto la Conservatorul Național, ea și-a făcut debutul profesional la Opera Regală din Atena în 1941. A avut apoi o carieră bogată de peste treizeci de ani.
Maria Callas a murit la Paris în 1977, la vârsta de 53 de ani. Cenușa i-a fost împrăștiată în Marea Egee doi ani mai târziu./rcostea

(www.lesoir.be – 26 octombrie)