Moscova va confisca bunurile UE dacă Bruxellesul „fură” fondurile ruseşti îngheţate

Rusia va confisca bunurile care aparţin statelor UE pe care le consideră neprietenoase dacă Uniunea Europeană „fură” fondurile ruseşti îngheţate în încercarea de a finanţa Ucraina, a declarat duminică un aliat important al preşedintelui Vladimir Putin.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat vineri că Executivul EU lucrează la o propunere de a retrage o parte din profiturile derivate din bunurile îngheţate ale statului rus pentru a ajuta Ucraina şi reconstrucţia sa postbelică.

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a declarat că Moscova se va răzbuna într-un mod care va fi mai costisitor pentru Uniune, dacă UE acţionează împotriva bunurilor ruseşti, dintre care numeroase se află în Belgia.

„Un număr de politicieni europeni, conduşi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au început din nou să discute despre a fura fondurile noastre îngheţate pentru a continua militarizarea Kievului”, a afirmat Volodin, un apropiat al lui Putin, într-o declaraţie pe Telegram. „O astfel de decizie ar cere un răspuns simetric din partea Federaţiei Ruse. În acel caz, mult mai multe bunuri aparţinând ţărilor neprietenoase decât fondurile noastre îngheţate din Europa vor fi confiscate”, a afirmat el.

Von der Leyen a afirmat vineri că valoarea fondurilor ruseşti îngheţate este de 211 miliarde de euro şi a reamintit că UE a decis că Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei. Volodin a afirmat că politicienii UE analizează măsura „în înceracrea de a îşi păstra funcţiile şi din cauza situaţiei financiare precare în care şi-au adus ţările”./aionita/lalexandrescu

REUTERS – 29 octombrie