S-a stabilit data adoptării celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

În UE continuă să se lucreze la cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni antirusești. Se preconizează că acesta va fi adoptat sau măcar convenit până la jumătatea lunii decembrie, a declarat Vladislav Vlasiuk, consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei, transmite TASS.

„Până pe 15 decembrie anul acesta așteptăm ori adoptarea acestuia, ori cel puțin convenirea acestuia”, a spus Vlasiuk. El a adăugat că pachetul va fi constituit în termen de două săptămâni și la jumătatea lunii noiembrie va fi aprobat de statele membre.

Ungaria a promis deja că va respinge noul pachet de sancțiuni, dacă restricțiile vor depăși „liniile roșii” pentru Budapesta, adică dacă se referă la energie – petrol, gaze și tehnologii nucleare, a avertizat ministrul ungar de externe, Peter Szijjártó. După cum a declarat acesta, Ungaria nu va introduce nici sancțiuni personale împotriva celor care au făcut ceva bun pentru această țară, a adăugat Sijjarto, citat de agenția RIA Novosti. El a adăugat că, în general, Ungaria nu consideră că UE trebuie să continue politica de sancțiuni, pentru că aceasta nu funcționează. Totodată, Ungaria a sprijinit anterior toate cele 11 pachete de sancțiuni, deși de câteva ori adoptarea sancțiunilor a fost amânată din cauza împotrivirii Budapestei, iar setul de restricții a fost schimbat.

Anterior, agenția Bloomberg a comunicat că UE ar putea prezenta cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni în prima jumătate a lunii octombrie. S-a precizat că acesta ar putea include permisiunea de a utiliza activele înghețate ale Băncii Rusiei pentru sprijinirea Ucrainei./snicolau/gpodea

www.rosbalt.ru – 29 octombrie