Regele ”mâncării pe fugă”, sandwich-ul și baronul John Montagu, conte de Sandwich

Motto:

„Acest grup respectabil, în care am onoarea de a fi membru, oferă în fiecare seară o priveliște cu adevărat englezească. Douăzeci sau treizeci de oameni, poate cei mai importanți din regat, la zi cu moda, vizibil cu avere, iau cina la mese mici acoperite cu un șervețel, în mijlocul unei camere de cafea, cu un pic de carne rece, sau un sandwich, și beau un pahar de punch.” (jurnalul lui Edward Gibbon, autorul lucrării ”Istoria și decăderea Imperiului Roman”, 24 noiembrie 1762).

Pâinea care „împachetează“ bucăţi de carne, asezonate cu verdeţuri şi legume – iată o „delicatesă“ pe care omul o cunoaşte din Antichitate. Şi totuşi, denumirea celebrelor felii de pâine care ascund un amestec gustos este de dată relativ recentă.La 3 noiembrie 1718 se năștea John Montague, viitor conte de Sandwich, politician, inventator şi explorator englez; lui i se atribuie inventarea sandviciului (1762) .

Context

John Montagu, al 4-lea conte de Sandwich, s-a născut la  noiembrie 1718 și a trăit până la 30 aprilie 1792. În timpul vieții sale a ocupat diverse funcții de stat în birouri militare și politice, a fost Prim Lord al Amiralității Britanice și secretarul de stat al Departamentului de Nord.

Sunt două variante ale apariției acestui fel de mâncare 

Prima, cea serioasă, este furnizată de biograful lui Sandwich, N.A.M. Rodger, care sugerează că angajamentele Lordului Sandwich în marină, politică și arte, au dus la ore prelungite la masa de lucru și de aici apariția felului de mâncare servit de lord și denumit după numele său. Tot contele de Sandwich a fost un mare susținător al căpitanului James Cook. Ca prim Lord al Amiralității Britanice, Sandwich a aprobat fonduri pentru două expediții ale lui Cook în Oceanul Pacific. În onoarea lui Sandwich, Căpitanul Cook a numit Insulele Sandwich (din Hawaii) după el, precum și Insulele Montague în largul coastei de sud-est a Australiei, Insulele Sandwich în sudul Oceanului Atlantic și Insula Montague în Golful Alaska.

Altă variantă ne poartă, în aceiași ani, în lumea jocurilor de noroc. Anglia. Prin 1762, mai mulți nobili englezi la o masă rotunda, jucau cărți ore în șir. Li se făcea foame, dar nu puteau părăsi ”fierbințeala” câștigurilor. Contele de Sandwich, împătimit al jocurilor de cărți, de altfel, nu se mai ridicase de la masa de joc de ore bune. Stomacul îl atenționa, dar parcă nici nu dorea să își întrerupă jocul. Așa că, simplu, a cerut servitorului ceva de mîncare: două felii de pâine cu o bucată de carne de vită între ele, ca să nu se murdărească pe mâini de grăsime. În acest mod putea să mănînce liniștit cu o mână, în timp ce continua și jocul. Partenerii au observat și i-au urmat exemplul, cerând ”mâncare ca Sandwich” pe la sesiunile de jocuri de cărți. Practic, tocmai se născuse sandwich-ul.

Nu a trecut mult și sandvich-ul a ajuns și în cărți. În 1772, un scriitor francez, călător prin Anglia, scria astfel despre felul de mîncare botezat involuntar de Contele de Sandwich: Acest nou fel de mâncare, devenit foarte la modă în timpul șederii mele în Londra, a fost denumit după ministrul care l-a inventat.
Înainte de a i se da numele lordului, felul de mâncare apare consemnat în istoriile vremii drept „pâine şi carne“ sau „pâine şi brânză“. În SUA, sandvişul a fost introdus în 1840 de englezoaica Elizabeth Leslie, care menţiona, în cartea ei de bucate Instrucţiuni pentru bucătărie, o reţetă de sandvişuri cu şuncă (principala diferenţă între sandvişurile americane şi cele britanice – la care se folosea orice fel de carne).

Cu timpul, masa de seară s-a servit din ce în ce mai târziu în zi, supele calde au fost înlocuite, treptat, cu feluri de mâncare uşor de preparat, făcute din resturi. La începutul anilor 1900, acest fel de mâncare era atât de des întâlnit în dieta americanilor, astfel încât brutăriile au început să vândă pâine feliată pentru a uşura realizarea sandvişurilor. Astfel, de pe masa unui lord, sandvişul a devenit un fel de mâncare uşor de făcut, uşor de luat la pachet, mâncarea preferată a şcolarilor şi a muncitorilor de pretutindeni, cel mai răspândit fel de sandviş american fiind cel făcut din şuncă, salată verde şi felii de roşie.

Autor: Alexandru Balaci

*

Bibliografie:

Calendar Rador

https://www.britannica.com/biography/John-Montagu-4th-Earl-of-Sandwich

RADOR – 3 noiembrie