2023. november 3

A román közszolgálati rádió Gaudeamus könyvvására vasárnapig várja az olvasás szerelmeseit a temesvári Regionális Üzleti Központban

A rendezvényen több tucat kiadó találkozik, és kínálja az olvasóknak a legújabb kiadványait, bestsellereket és hamarosan megjelenő címeket, valamint különleges ajánlatokat és csomagajánlatokat. További részleteket a Románia Rádió és a Gaudeamus könyvvásár honlapjairól tudhatnak meg az érdeklődők. (RADOR Hírügynökség – Románia Rádió)

Enyhén csökken a munkanélküliek száma

A munkanélküliségi ráta szeptemberben 5,4% volt – ugyanannyi, mint augusztusban –, de a munkanélküliek száma mind az előző hónaphoz képest, mind a tavalyi év szeptemberéhez képest enyhén csökkent.
Az Országos Statisztikai Intézet (INS) által közzétett adatok azt mutatják, hogy a munkanélküli férfiak száma magasabb, mint a nőké, és a legtöbb munkanélküli 40 és 49 év közötti. Ugyanezek az adatok azt mutatják, hogy a 15-24 éves fiatalok körében magas, 22,3%-os a munkanélküliségi ráta. (Radio România Actualităţi)

A Crevedia LPG-állomás tulajdonosai, Ionuț Dordulea és Cosmin Stângă december 5-ig előzetes letartóztatásban maradnak

Erről tegnap döntött a Bukaresti Törvényszék. Az ügyészek szerint a két társtulajdonos legalább három éven keresztül szisztematikusan megsértette az LPG üzemanyag-ellátásra, szállításra és tárolási műveletekre vonatkozó törvényt – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió ma reggeli hírműsorában Diana Surdu, riporter. Az augusztusi Dâmbovita megyei robbanásokban öt ember meghalt, közel hatvanan megsérültek, és mintegy 90 ház megsemmisült. Emellett súlyosan megrongálódtak járművek és más közvetlen beavatkozást lehetővé tevő berendezések, valamint egy km-es körzetben a polgárok tulajdonát képező anyagi javak. Eddig 90 személyt hallgattak meg károsultként, akik közül szinte mindannyian csatlakoztak ahhoz polgári perhez, amelyben kártérítést követelnek a felelősöktől. Ennek teljes összege 8,5 millió euró és mintegy 400 ezer lej. (Radio România Actualităţi)

Az iskolákban és főiskolákon tanító tanároknak minden évben be kellene jelenteniük, hogy milyen korrepetálást végeznek diákokkal, és hogy azok mely oktatási intézményben tanulnak

A jelenleg nyilvános konzultációra bocsátott miniszteri rendelettervezet szerint minden egyes nyilatkozatot az iskola igazgatója által kijelölt tisztviselő ellenőrizne, aki értesítheti a tanárt, ha késedelem vagy probléma merül fel a dokumentum kitöltésével kapcsolatban. Radu Székely, az oktatási minisztérium volt államtitkára a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a jelenlegi, egyetem előtti oktatásról szóló törvény megtiltja a tanároknak azt, hogy diákjainak fizetés ellenében magánórákat adjanak. A volt tisztségviselő hozzátette, hogy az érdekeltségi nyilatkozat aláírása egy lépés a tanári tevékenység átláthatóbbá tétele felé.
Radu Székely: Alapvetően hiányzik a szülők, a társadalom, sőt a diákok bizalma az iskolában folyó munkában. Aztán valahogyan bebetonozódott ez a modell, hogy iskolába megyünk, egyesek kapnak valamit, mások nem, de akik tényleg tanulni akarnak, azok korrepetálásra mennek; és ez egy rossz megközelítés, amin változtatni kell, mert intézményesen aláássa az iskola tekintélyét és azt a szerepet, amit a társadalomban kellene betöltenie. Tehát ez elsősorban egy évek óta berögzült hagyomány, ez a bizalomhiány, amit nem lehet megszüntetni, hacsak az iskola nem kezdi el korrigálni azt a módot, ahogyan a gyerekekkel dolgozik.
Riporter: A január elsejétől alkalmazandó törvény szerint a tanároknak minden év december 31-ig írásos érdekeltségi nyilatkozatot kell tenniük. A korrepetálási nyilatkozat elmulasztása fegyelmi vétségnek minősül majd. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin