2022. november 22.

12,5 százalékos nyugdíjemelésről döntöttek tegnap a koalíciós pártok

2023 január 1-jétől ennyivel lehetnek magasabbak a hozzájárulás-alapú nyugdíjak. A rendelkezés a jelenlegi nyugdíj összegétől függetlenül minden jogosultra vonatkozna. A nyugdíjpont új értéke 1784 lej lesz. Ezen felül a kisnyugdíjasok külön állami támogatásban is részesülnek, amit a jövő évben kapnak meg.

Nicolae Ciucă miniszterelnök az egyik közösségi oldalon közzétett bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy azok, akik 1500 lejnél kisebb nyugdíjat kapnak, ezer, akik 1501 és 2000 lej közötti nyugdíjat vesznek fel havonta, azok 800, a 2001 és 3000 lej közötti nyugdíjra jogosultak pedig 600 lejes támogatást fognak kapni, amelyet két részletben folyósítanak. Az 1700 lejnél alacsonyabb összegű nyugdíjra jogosultak a jövő évben is kéthavonta kapnak 250 lej értékű értékjegyet. Azok a 60 évnél idősebb személyek, akiknek a nyugdíja nem éri el kétezer lejt 1400 lejes támogatást kapnak azért, hogy ellensúlyozzák számukra az energiaárak emelkedésének a hatását. Ezt az összeget is két részletben folyósítják az egyiket az idei, a másikat pedig a jövő évi télre időzítve.

A gyermeknevelési támogatás összegét az inflációs rátához fogják igazítani, a fogyatékkal élők pedig megkapják a 13-ik havi járandóságukat. Ugyanakkor hozzávetőleg 30 százalékkal emelik a háborús veteránok és özvegyeik járandóságát – írta bejegyzésében a miniszterelnök. (Radio România Actualităţi)

Hamisítják a hagyományos és kézműves termékeket

Erre hívják fel a figyelmet a Szilágy megyei hatóságok. A helyi piacokon megszaporodtak az olyan termékek, amelyeket hagyományos, illetve házi készítésűekként árulnak, de a kereskedők nem tudták felmutatni az erről szóló tanúsítványokat. Az ünnepek közeledtével, amikor a kínálat megduplázódik, a csalások veszélye is fokozottabb – állítják a fogyasztóvédelmi hatóság emberei.

A vásárlóknak azt ajánlják, hogy mielőtt megvennének egy élelmiszeripari terméket tájékozódjanak a Mezőgazdasági Minisztérium honlapjáról, ahol fel vannak tüntetve az engedéllyel rendelkező hagyományos és kézműves termékek.

Szilágy megyében ebben az időszakban az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) megyei kirendeltségének szakemberei több ellenőrzést tartanak a piacokon – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió tudósítója, Adrian Lungu. (Radio România Actualităţi)

Diplomáciai feszültséghez vezetett Orbán Viktor Nagy-Magyarország térképekkel dekorált szurkolói sálja

Vasárnap Magyarország – Görögország barátságos labdarúgó-mérkőzésen búcsúzott labdarúgó karrierjétől a magyar válogatott élvonalbeli játékosa, Dzsudzsák Balázs. Az eseményen jelen volt a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is, aki video-bejátszást is posztolt közösségi oldalán az eseményről. Ezen a kormányfő egy olyan szurkolói sálat visel, amelyen jól látható Nagy-Magyarország térképe.

A gesztusra reagált Románia külügyminisztériuma, amelyik beidézte Magyarország bukaresti nagykövetét, akivel közölték: a magyar miniszterelnök gesztusa „nyilvánvalóan ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal, amelynek jegyében a román külügyminiszter a közelmúltban tett budapesti látogatása során mind a kormányfővel, mind a magyar kollégájával folytatott konzultációi alkalmával megnyilvánult” – írta a Transtelex hírportál.

Mint ismeretes 2018-ban is nagy sajtóvisszhangot kapott Romániában az az eset, amikor a magyar kormányfő megmutatta lengyel kollégájának, Mateusz Morawieckinek az irodájában kifüggesztett Nagy-Magyarország-térképet. 2020-ban Orbán úgy kívánt sok sikert a történelem-vizsga előtt álló érettségizőknek, hogy olyan üdvözlőlapot küldött nekik, amelyen a Föld politikai térképének egy része látható és azon jól kivehető Nagy-Magyarország kontúrja. (RADOR Hírügynökség)

Első alkalommal ül össze a világjárvány idején megtartott közbeszerzések ügyében felállított parlamenti vizsgálóbizottság

A testület tagjai ma délután tartják első megbeszélésüket. A bizottság elnöke Gheorghe Simion, aki a Románok Egységéért Szövetségnek (AUR) is elnöke úgy nyilatkozott, hogy bár több mint egy éve létrehozták a testületet, az eddig különböző akadályoztatások miatt nem tudott összeülni, azonban reméli, hogy legalább most fény derül a sürgősséggel lebonyolított közbeszerzésekre, amelyeknek során fogyóeszközöket, orvosi védőruhákat, kesztyűket, szájmaszkokat vásároltak. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR