2018. szeptember 4

Klaus Iohannis államelnök felfüggesztette az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsának ülését

Klaus Iohannis államelnök felfüggesztette az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsának (CSAT) keddi ülését és a kormánytól egy újabb költségvetést kiigazitó terv előterjesztését kérte, amelyben nem szerepel a nemzetbiztonság terén működő intézmények költségvetéseinek indokolatlan csökkentése.Iohannis megemlitette az intézmények közötti lojális együttműködés elvét, aláhúzva, hogy megengedhetetlen, hogy Románia biztonsága veszélyeztetve legyen a pozitiv költségvetési kigazitás körülménye között. A CSAT keddi ülését Klaus Iohannis államelnök azt követően hivta össze, hogy a kormány felrótta számára, hogy megakadályozza az első költségvetési kiigazitás elfogadását, amely negativ hatással van a gazdaságra és az állampolgárok alapvető jogaira. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.04)

Eugen Teodorovici: A CSAT üléséről készült jegyzőkönyv titkositásának feloldását szorgalmazzuk

Az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsának (CSAT) keddi üléséről készült jegyzőkönyv titkositásának feloldását szorgalmazzuk, közölte Eugen Teodorovici pénügyminiszter. „A CSAT-tagok álláspontja eltért attól, amit az államfő nyilvános következtetésként levont és a vita elkerülése végett, illetve, hogy áttekinthető legyen az állampolgárok számára is, az üléséről készült jegyzőkönyv titkositásának feloldását kérjük”, mondta Teodorovici. Klaus Iohannis államelnök kijelentette: „Amikor az állambiztonság terén tevékenykedő intézmények költségvetéséről van szó, a CSAT véleményezése nem fakultatív jellegű”.RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.04)

A lengyelországi Krynica városban megkezdődött a Nemzetközi Gazdasági Fórum

A lengyelországi Krynica városban kedden megkezdődött a Nemzetközi Gazdasági Fórum, amelyen a részvevők megvitatják Európa gazdasági jövőjét. Az eseményen legkevesebb 60 európai, ázsiai és amerikai ország politikusai, szociális és gazdasági szereplői vesznek részt. A három napos rendezvényen teritékre kerül az energiabiztonság, az Európai Unió tagországai közötti együttműködés nemzetközi téren, az európai mezőgazdaság helyzete, az új gazdasági prespektivák és az európai biztonság. Romániát a fórumon mintegy 50 személyből, politikai és gazdasági vezetőkből álló küldöttség képviseli, köztük Anca Birchall miniszterelnök-helyettes, Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, a Nemzeti Bank és egyes társaságok képviselői.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.04)

George Maiort meghallgatta a Román Hirszerző Szolgálat tevékenységét ellnörző parlamenti bizottság

George Maiort, Románia jelenlegi washingtoni nagykövetét, a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatóját kedden meghallgatta a SRI tevékenységét ellnörző parlamenti bizottság.George Maior magyarázattal szolgált a SRI és egyes igazságügyi intézmények között létrejött jegyzőkönyvek kapcsán.A bizottság elnöke megjegyezte, hogy Románia washingtoni nagykövetével sorra került találkozó kimondottan arra az időszakra utalt, mely alatt George Maior a SRI igazgatója volt. Mintegy négy órai meghallgatás után George Maior kijelentette, hogy a SRI „nem gyárt dossziékat, csak információkat továbbit, mig az adatok feldolgozásáért az az ügynökség felel, amely megkapja az információkat”. A jegyzőkönyvekkel kapcsolatosan elmondta, hogy támogatta ezek megkötésének szükségességét, „tekintettel arra a történelmi időszakra, amelyen átment Románia”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.04)

A román származású Roxana Mărăcineanu volt úszóbajnokot nevezték ki Franciaország sportügyi miniszterének

A román származású, francia állampolgárságú Roxana Mărăcineanu vol úszóbajnokot nevezték ki kedden Franciaország sportügyi miniszterének, aki Laura Flessel vivó olimpiai bajnok helyét veszi át. Laura Flessel személyes okok miatt távozott tisztségéből.A 43 éves Roxana Mărăcineanu Romániában született. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Rozőlia Gănciulescu, RADOR