2023. június 22

A Mentsük meg Romániát Szövetség az oktatási törvények parlamentbe való visszaküldését kérte Klaus Iohannis államfőtől

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) kérése azt követően hangzott el, hogy az Alkotmánybíróság szerdán elutasitotta az USR és a Jobboldal Eereje párt (Forţa Dreptei) által a két jogszabállyal kapcsolatban benyújtott alkotmányellenességi észrevételeket. Az ellenzéki parlamenti képviselők többek között az oktatási törvénytervezetek elfogadásának alapjául szolgáló elhibázott eljárást kifogásolták. A diákszövetségek is azzal a kéréssel fordultak az államfőhöz, hogy kérje az oktatási törvények felülvizsgálását. A diákszervezetek azzal érvelnek, hogy e lépésre azért van szükség, hogy új rendelkezéseket találjanak a diákokkal szembeni diszkrimináció felszámolására, valamint egy koherens jövőkép kialakitásáért az oktatás jövőjéről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 06.22)

Több százan ünnepelték meg Konstancán a „Menekültek Napját”

Több százan ünnepelték meg Konstancán a „Menekültek Napját”; az eseményt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szervezte. Jelenleg több mint 20 ezer ukrán állampolgár él Konstanca megyében, de a menekülttámogatási program lejárta után számuk egyre csökken. Az ukránok azt mondják, hogy a nyelvi akadály miatt nem találnak munkahelyet és gyermekeiket nem tudják beíratni az iskolába, hogy részesülhessenek a román állam által felajánlott pénzügyi támogatásból. Az eseményen a menekült közösségek zenés és táncos előadásokat tartottak, mig a gyerekek a Konstancai Polgári Erőforrások Központjánál dolgozó önkéntesek segítségével szervezett különböző műhelyekben, foglalkozásokon vettek részt. Pablo Zapata, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának romániai képviselője elmondta, hogy jelenleg a menekültek egy átmeneti időszakban vannak egy olyan rendszer felé, amely arra ösztönzi őket, hogy belépjenek a munkaerőpiacra és gyermekeiket román iskolákba írassák be. Ezek kulcsfontosságú elemei a menekültek integrációjának. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának romániai irodája a a következő hetekben állandó képviseletet hoz létre Konstancán a temesvári és jászvásári, valamint a szucsávai és galaci központi irodák mellett. Jelenleg több mint 85 ezer ukrán menekült él Romániában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)

A parlamenti szakbizottságban vitatják meg a szenátorok és képviselők különnyugdíjának eltörléséről szóló törvénytervezetet

A parlamenti szakbizottságban vitatják meg csütörtökön a szenátorok és képviselők különnyugdíjának eltörléséről szóló törvénytervezetet. Ezzel kapcsolatosan már több kezdeményezést benyújtottak a parlamentbe, az egyiket legutóbb a szociáldemokraták képviselői terjesztették be. A jelenlegi kormánykoalíció vezetői úgy gondolják, hogy a román államba vetett bizalom helyreállításáért meg kell szünteni az állampolgárok két kategóriáját: a megszokottak, illetve a különlegesek kategóriáját. A Szociáldemokarta Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyet értett abban, hogy a speciális nyugdijakat megszűntető tervezetet a jövő hét kezdetén el kell fogadni. E döntésre az követően került sor, hogy Románia vállalta a Nemzeti Helyreállitási Tervben a speciális nyugdijak megszűntetését és egyébként az európai pénz újabb részlete a vállalt célok teljesítésétől függ.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 06.22)

Sürgősségi segélyben részesíti a kormány a különleges időjárási jelenségek sújtotta kilenc megye lakosságát

Hét millió lejig terjedő gyorssegélyt nyújt a kormány a különleges időjárási jelenségek által érintett kilenc megye lakosságát. A csütörtöki kormányülésen elfogadó határozat értelmében segélyben részesülnek azok az emberek, akiknek a házát a heves esőzések súlyosan megrongálták, illetve különböző javak és  állatok nélkül maradtak.A kormányülésen várhatóan terítékre kerül az alapvető élelmiszerek árcsökkentési mechanizmusának megvitatása is. Marcel Ciolacu miniszterelnök és a nagy áruházláncok képviselői az elmúlt napokban egyetértettek abban, hogy csökkenteni kell a húsok, zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek árát, de konkrét részletekről még nem döntöttek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)

„Ma tanúi vagyunk annak a pillanatnak, amikor Románia megteszi a döntő lépést energiafüggetlensége felé”

Marcel Ciolacu miniszterelnök kijelentette, hogy az OMV Petrom és a Romgaz által a Fekete-tengerből származó földgáz kitermelésére irányuló Neptun Deep projekt elindításával Románia döntő lépést tesz energiafüggetlensége felé.”Ma tanúi vagyunk annak a pillanatnak, amikor Románia megteszi a döntő lépést energiafüggetlenségének irányában. A fekete-tengeri gáz az az üzemanyag, amely elvezet bennünket e stratégiai cél eléréséhez. Családok milliói és romániai cégek százezrei vártak erre. Eljött a pillanat, hogy ezt az erőforrást gazdasági fejlődésünk alapjává tegyük az iskolákban, kórházakban és a gyárakban, egyszóval a románok javára fordítsuk”, nyilatkozta Marcel Ciolacu, hozzáfűzve: Az OMV Petrom és a Romgaz, a projekt partnercégeinek erőfeszítései lenyűgözőek. Meggyőződésem, hogy a beruházási döntés bejelentése után a műveleteket is összehangolják, hogy azok a lehető legnagyobb sebességgel valósuljanak meg, hogy 2027-ben már rendelkezzünk az első gázmolekulákkal a Fekete-tengerből”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)
Rozália Gănciulescu