2015. június 8

A parlament jogi bizottsága nem támogatja a Victor Ponta elleni eljárás engedélyezését

Nem támogatja a korrupcióval gyanúsított Victor Ponta román kormányfő elleni bűnvádi eljárás engedélyezését a képviselőház jogi bizottsága. Az ajánlás jellegű határozatot a testület 18 szavazattal, 6 ellenében és egy tartózkodás mellett szavazta meg.Valeria Schelean liberális képviselő úgy vélte, hogy a szavazattöbbséggel hozott döntéssel a Szociáldemokrata Párt (PSD) azt bizonyitja, hogy ellenzi a független igazságszolgáltatást. A képviselőház plénuma kedden szavaz arról, hozzájárul-e ahhoz, hogy a DNA bűnvádi eljárást indítson Ponta ellen.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

A liberálisok a Ponta elleni tömeggyűlés engedélyezését tervezik kérni

Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik társelnöke kijelentette, hogy a liberálisok a bukaresti Főpolgármesteri Hivataltól engedélyt fognak kérni a Ponta elleni tiltakozás megszervezésére. Blaga azt követően pontositott, hogy a szociáldemokrata Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter felhivta a PNL-liderek figyelmét, hogy ” büntetőjogi felelősséget von maga után az illegális politkai rendezvények megszervezése a parlament vagy a kormány hatalomgyakorlásának megakadályozása céljából”. A liberálisok hétfőn ismételten Victor Ponta lemondását követelték, a kormányfő elleni korrupciós vádak miatt kialakult helyzet megoldásaként. A liberálisok egyben közölték, hogy a kormány rllrni bizalmatlansági inditvány pénteki megszavazásakor a parlament épülete körül előláncot alkotnak, mig az országban, a nagyobb településeken tiltakozó akciókat szerveznek. Victor Ponta miniszterelnök felhivást intézett az ellenzék vezetőihez, kérve, hogy tanusitsanak felelősséget és mondjanak le a kormány elleni tiltakozások ösztönzéséről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

Victor Ponta: Ha esedékes lesz, bűnvádi panaszt emelünk a Nemzeti Liberális Párt ellen

Victor Ponta miniszterelnök szerint a demokráciában a dolgokat nem lehet megoldani erőszakkal az utcán. Mint a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságának hétfői ülésén kihangsúlyozta: bűnvádi panaszt emel Románia főügyészénél a PNL ellen abban az esetben, ha a párt utcai megmozdulásokhoz folyamodik. Ponta ugyanakkor a kormány támogatására kérte az ülésen jelen levő PSD-lidereket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

A PSD ismételten megerősitette Victor Ponta kormányfő támogatását

A szociáldemokraták egyöntetűen megerősitették Victor Ponta kormányfő támogatását. A Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságának hétfői ülésén részt vettek a kormánykoaliciót alkotó pártok – a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR), Liberális Reform Párt (PLR) és a Konzervativ Párt (PC) – vezetői. Victor Ponta az ellenzéki pártoktól a helyzet megértését, valamint azt kérte, hogy az igazságszolgáltatást ne használják politikai célokra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06)

A parlament plénuma előtt felolvasták a Ponta-kormány elleni liberális bizalmatlansági inditványt

A parlament plénuma előtt hétfőn felolvasták a Ponta-kormány elleni liberális bizalmatlansági inditványt. A liberálisok szerint a kormánynak távoznia kell, mivel a külföldön élő román állampolgárok esetében nem akarja megoldani alkotmányos jogaik gyakorlása miatt felmerült problémát, nevezetesen azt, hogy részt vehessenek az ország demokratikus folyamtaiaban. A bizalmatlansági inditvány aláirói azt állitják, hogy Románia jelenleg a legsúlyosabb politikai hanyatlásban van, mivel a Victor Ponta vezette kormány megakadályozza, mi több felszámolja a diaszpórában élő több millió román szavazati jogát. A liberálisok szerint valamennyi intézményes utat kimeritettek a helyzet feloldásáért, amely amiatt következett be, hogy a PSD nem volt hajlandó bevezetni a levélszavazást. A bizalmatlansági inditványt pénteken vitatják meg és bocsátják szavásra a parlament plenáris ülésén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -06.08)