2018. május 14

Az államfő keddre bekérette Teodor Meleşcanu külügyminisztert a Cotroceni palotába

Klaus Iohannis államfő keddre bekérette Teodor Meleşcanu külügyminisztert a Cotroceni palotába, hogy szolgáljon magyarázattal Románia külpolitikája terén nemrég hozott kormánydöntésről. Konkrétan arról van szó, hogy Románia megakadályozta az Európai Külügyi Szolgálat nyilatkozatának elfogadását. Az Európai Unió tagállamai francia kezdeményezésre közös nyilatkozatban tervezték elszigetelni Donal Trump amerikai elnököt azért, mert az USA hétfőn felavatja a Jeruzsálembe költöztetett izraeli nagykövetséget, de Románia, Csehország és Magyarország megakadályozta a nyilatkozat elfogadását. A román külügyminisztérium szombati közleményében ezt azzal indokolta, hogy egyoldalú az Európai Külügyi Szolgálat nyilatkozata az izraeli diplomáciai képviseletek Jeruzsálembe való költöztetéséről, mert kimondottan csak erre fekteti a hangsúlyt. Az államfő most magyarázatot vár arra, hogy miért és milyen indok alapján hozták meg e döntést az emlitett nyilatkozat elfogadásnak megakadályozására. Klaus Iohannis véleménye szerint a nyilatkozat megtorpedózásával Románia az EU szélére sodródik. Másrészt Viorica Dancilă kijelentette, hogy a külügyminiszter csakis a kormányfő jováhagyásával mehet a Cotroceni palotába.”Klaus Iohannis elnöknek be kell telefonálnia a Victoria palotába, ha valamelyik miniszterrel akar beszélni. A szabályokat még az államfőnek is tiszteletben kell tartania”, hangsúlyozta Viorica Dancilă miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)

Tudorel Toader: A GRECO ajánlata nem kötelező jellegű Romániára nézve

Tudorel Toader igazságügyi miniszter hétfői nyilatkozata szerint az Európa Tanács Korrupció Elleni Államok Csoportjának (GRECO) ajánlata nem kötelező jellegű és nem kell úgy értelmezni, hogy Romániában a törvényt a GRECO fogalmazza meg és ugyanez a csoport mutatja meg, hogy milyen irányba haladjanak a törvények. Az ajánlatok kötelező betartásával kacsolatosan a GRECO által állitólag közölt hivatalos közleményre utalva Tudorel Toader ismételten megerősitette, hogy nem létezik egy ilyen dokumentum, mindössze egy elektrónikus levelezésre került sor titkársági szinten. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)

Május 14-e a kommunista börtönökben elhúnyt mártirok nemzeti napja

A tavaly hirdették ki azt a törvényt, mely értelmében május 14-ét a kommunista börtönökben elhúnyt mártirok nemzeti napjává nyilvánitják. A jogszabály értelmében a központi és a helyi hatóságok, valamint a kulturális közintétmények hivatalos megemlékezeséket szervezhetnek, virágkoszorúkat helyezhetnek el a kommunista tömlöcökben meggyilkoltak emlékére. Ugyanezen törvény előirányozza, hogy a Román Televizió, a Román Rádió és az Agerpres Nemzeti Hirügynökség informativ anyagokat sugároznak, illetve közölnek a kommunistaüldözés időszakában történt eseményekről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)

Ötéves csúcson az infláció Romániában

Ötéves csúcsra jutott az infláció, miután áprilisban a fogyasztói árak 5,2%-al voltak nagyobbak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, mig márciushoz viszonyitva az árak áprilisban mintegy 0,5%-al emelkedtek, közölte az Országos Statisztikai Hivatal. Az év kezdetétől a legnagyobb mértékben, csaknem 14%-al,  a friss gyümölcsök drágultak. De ugyanakkor megdrágult a földgáz és az üzemanyag, valamint a zöldség, a burgonya és a repülőjegy. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)

A kormány nem zárja ki a bértörvény módositását

Válaszként az egészségügyi szakszervezetek követelésére ismét a kormányülés napirendjén szerepelhet a bértörvény módositása. A szokásos heti kormányülésen teritékre kerülhetnek az egészségügyi rendszer alkalmazottainak fizetett bérpótlékokkal kapcsolatosan felmerült problémák, amelyek a fizetések csökkenéséhez vezettek. Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter nemrég azt nyilatkozta, hogy a Sanitas és az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezetek képviselőivel folytatott megbeszélések nyomán módositják a bértörvényt, amelyre még ezen a héten sor kerület, sürgösségi rendelettervezet révén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)

Ludovic Orban liberális vezető hivatalos látogatást tesz Németországban

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) küldöttsége, élén Ludovic Orban pártelnökkel, hétfőtől három napos hivatalos látogatást tesz Németországban. Ludovic Orban ez alkalommal megbeszélést folytat Angela Merkel német kancellárral. A küldöttség a szövetségi kormány energiakérdésekkel és az üzleti szférával megbizott képviselőivel, valamint a Kereszténydemokrata Unió  parlamenti tagjaival és a Németországban élő románokkal találkozik. A liberális delegáció németorszégi látogatására a Konrad-Adenauer Alapitvány meghivása nyomán került sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)

Andrei Demény