Revista presei internaţionale – 5 septembrie

Propunerea premierului spaniol privind organizarea unui referendum pentru autonomie extinsă în Catalonia nu a fost bine primită de partide importante. „Sánchez este lăsat singur cu propunerea sa de referendum”, titrează La Vanguardia şi comentează că „planul nu a fost bine primit de către principalele formaţiuni politice, atât de cele pro-independență, cât și de cele constituționaliste, astfel că Sánchez rămâne singur în intențiile sale, având doar sprijinul PSC și al celor din Podemos”. Publicaţia online Politico.eu aminteşte că „După ce a preluat în iunie funcţia de premier, Sánchez a indicat că guvernul său va adopta o poziţie mai puţin conflictuală faţă de separatiştii catalani, continuând însă să se opună independenţei regiunii”.
Presa internaţională se concentrează mai mult ca oricând asupra crizei din Siria, cu accent pe situaţia de la Idlib, unde o intervenţie a forţelor regimului Assad împotriva militanţilor opoziţiei pare iminentă. „Moscova, confruntată cu butoiul cu pulbere de la Idlib”, titrează Le Monde şi opinează că preşedintele Rusiei este singurul care poate decide ce se va întâmpla în regiune. „El are puterea să lanseze o ofensivă de mare amploare sau, dimpotrivă, să limiteze înaintarea forţelor pro-regim la marginile enclavei. De el depinde decizia care va declanşa un haos de mare amploare sau un război de uzură”. Publicaţia franceză identifică două cauze principale pentru care „Vladimir Putin deţine cartea câştigătoare”: Pe de o parte, „Forţele turce s-au dovedit incapabile să izoleze elementele cele mai radicale de la Idlib, legitimând astfel presiunile ruseşti”. Şi, pe de altă parte, „Avertismentul lansat pe Twitter de Donald Trump preşedintelui Bashar Al-Assad, cât şi ruşilor şi iranienilor, împotriva gravei erori umanitare pe care o constituie un asalt asupra Idlib, nu înșală pe nimeni: Statele Unite, din ce în ce mai puţin interesate de Siria, nu vor face nimic. Ameninţările occidentale se limitează astăzi doar la lovituri în caz de recurgere la arme chimice”, punctează Le Monde. Fără a se lăsa descurajată de avertismentul preşedintelui american, „armata siriană se pregăteşte să rezolve problema terorismului în provincia siriană Idlib, ultimul bastion al insurgenţilor”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o declaraţie preluată de TASS. „Situaţia la Idlib rămâne un subiect de preocupare deosebită pentru Moscova, Damasc, Ankara şi Teheran. Un nou bastion al terorismului s-a format acolo. Desigur, aceasta duce la o destabilizare generală a situaţiei şi subminează eforturile de a se ajunge la o reglementare politico-diplomatică”, a indicat Peskov. AFP aminteşte că declaraţiile responsabilului rus vin cu două zile înaintea summitului ruso-turco-iranian ce va avea loc în Iran. Săptămână diplomatică încărcată şi la Ankara, unde ministrul german de Externe începe astăzi o vizită pentru a discuta, printre altele, situaţia de la Idlib. Ministrul Heiko Maas, citat de cotidianul turc Hürriyet, a atras atenţia că „o posibilă operaţiune militară la Idlib, unde se află forţe ale opoziţiei, va genera o criză umanitară”. El a amintit că în zonă trăiesc peste trei milioane de persoane şi a subliniat că „poziţia Turciei în privinţa situaţiei de la Idlib este suficient de importantă încât să influenţeze rezultatul final” al negocierilor purtate, mai scrie Hürriyet.
De la calcule militare, presa internaţională schimbă registrul şi trece în revistă calculele politice care indică schimbări ale modului în care populaţia se raportează în Italia şi Franţa la eşaloanele superioare ale administraţiei. În Italia, două sondaje indică faptul că partidul de extremă-dreapta Liga Nordului, condus de ministrul de Interne Matteo Salvini, a devenit cea mai populară formaţiune politică din ţară. Potrivit La Stampa, Liga a devansat pentru prima dată partidul Mişcarea de 5 Stele, după ce la alegerile parlamentare din martie, M5S obţinuse un scor aproape dublu faţă de Ligă. În Franţa, popularitatea preşedintelui Macron a s-a diminuat cu 10 procente în decurs de o lună, ajungând la cel mai scăzut nivel de după alegeri, scrie Le Soir. Publicaţia belgiană precizează că „doar 32% dintre francezi consideră că domnul Macron duce o politică economică bună. Aflat sub focul constant al opoziţiei, preşedintele trebuie să remanieze un guvern slăbit de plecarea foarte popularului ministru al Mediului”.
Şirul demisiilor ministeriale continuă, anunţă Le Figaro, informând că titularul portofoliului Sportului s-a retras şi a fost înlocuit de fosta medaliată a nataţiei, de origine română, Roxana Mărăcineanu. Emigrată din România la mijlocul anilor ’80, sportiva acum în vârstă de 43 de ani deţine numeroase titluri la competiţii mondiale de nataţie, scrie Le Monde şi aminteşte: „Mărăcineanu a câştigat medalia de argint la 200 de metri spate la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000. Înainte, ea a devenit prima franţuzoaică campioană mondială la nataţie câştigând proba de 200 de metri spate la campionatele mondiale de la Perth. Ea a câştigat şi titlul continental la campionatele Europei în 1999”.

(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)