2023. november 27.

Csaknem 100 000 ember látogatott el a Gaudeamus Románia Rádió Könyvvásárra

Az esemény az immár hagyományos helyszínen, a fővárosi Romexpo központi pavilonjában zajlott. A rendezvény tegnap este a Gaudeamus-trófeák átadásával ért véget. A közszolgálati rádió riportere, Ancuța Cocoroveanu a reggeli hírműsorban adott bővebb tájékoztatást az elmúlt napok történéseiről:

Ancuța Cocoroveanu – Az immár 30. alkalommal megrendezett Gaudeamus Könyvvásár öt nap alatt több mint 500 kiadói eseménynek adott otthont. A kiadás tiszteletbeli elnöke Ion Bogdan Lefter író, irodalomkritikus volt. A Gaudeamus könyvvásár legkeresettebb könyve Ana Blandiană „Több mint múlt” című könyve lett amelyik a Humanitas Kiadó gondozásában jelent meg. Szintén közönségszavazás alapján a Gaudeamus könyvvásár legnépszerűbb kiadói a következők lettek: első helyen a Humanitas, második helyen a Litera és harmadik helyen a Polirom kiadók. A román nyelvről idegen nyelvre történő fordítás díját Șerban Foarță kapta a Schlimmericks című kétnyelvű román-német verseskötetéért, az idegen nyelvről román nyelvre történő fordítás díját pedig Alexandra Coliban kapta Jonathan Franzen Crossroads című regényének angolból készült fordításáért. (RADOR – Románia Rádió)

Mától december 15-ig az érdeklődők jutalékfizetés nélkül, adómentes nyereséget élvezve fektethetnek be a Fidelis állampapírokba

A Pénzügyminisztérium közlése értelmében a kamatláb az egyéves lejáratú lejes értékpapírok esetében 6,1%, a hároméves lejáratú értékpapírok esetében pedig 7,25%. Az euróban vásárolt értékpapírok esetében az állam 4 és 5,5% közötti kamatot fizet az egy-, illetve ötéves lejáratra. A véradók számára külön kedvezményt is adnak a lejben kibocsátott államkötvényekre, amelyeket egyéves futamidő esetén 7,1%-os kamattal jutalmaznak. Számukra előnyös lesz az is, hogy a minimális jegyzési küszöböt 5000 lejről 500 lejre csökkentették. (Radio România Actualităţi)

A nagybányai polgármester szökése leváltási hullámot generált a Belügyminisztériumban

Victor Ștefan Ivașcu határrendészeti főfelügyelőt azért menesztette a belügyminiszter, mert Nagybánya polgármestere, Cătălin Cherecheș a múlt héten egy rokonának okmányait felhasználva menekült el az országból.

Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Alina Bordeiașu beszámolt. Cătălin Predoiu miniszter elbocsátotta a Máramaros Megyei Rendőrfelügyelőség és a Máramaros Megyei Védelmi Szolgálat vezetőit is, akiket azzal vádoltak, hogy felületesen végezték munkájukat, ami a belügyminisztérium struktúráinak hitelességét is érinti. A Máramarosszigeti Határrendészeti Területi Felügyelőségnél is ellenőrzést fognak tartani, többek között a petei határátkelőhelyen, amelyen keresztül Cătălin Cherecheș elmenekült az országból. A belügyminiszter emellett elbocsátotta Claudiu Chindriș rektort a rendőrakadémiáról, miután az oktatási intézmény diákjai botrányosan rossz körülmények között voltak kénytelenek dolgozni. A karácsonyi szünetig online tanfolyamokon vesznek részt, hogy rehabilitálják és korszerűsítsék az akadémia székházát. (Radio România Actualităţi)

A törvényhozás napirendjéről

A szenátorok ezen a héten vitatják meg a kábítószer-kereskedők nyilvántartásának létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, a képviselők pedig a pszichoaktív anyagokkal való műveletekkel kapcsolatos bűncselekmények büntetési tételének növelését célzó kezdeményezésről fognak szavazni. A közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Amalia Bojescu számolt be a részletekről:

Az Anastasia-törvény után, amely előírja, hogy az ittas vagy kábítószeres sofőrök börtönbe kerülnek, ha halálos balesetet okoznak, egy új törvénytervezet értelmében tíz évig jogosítvány nélkül maradhatnak azok, akik alkohol vagy kábítószer hatása alatt vezetnek. A törvénykezdeményezést a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyújtotta be, és a szenátus szakbizottságai fogják megvitatni. A kábítószerek elleni küzdelem és a kábítószer-használat elleni szigorúbb törvényhozás hátterében a szenátus elfogadta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kezdeményezett, úgynevezett május 2-i törvényt, amely a börtönbüntetések összegének növeléséről rendelkezik, és megszünteti a felfüggesztett börtönbüntetés kiszabásának lehetőségét a nagy kockázatú kábítószer-kereskedők esetében. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin