2023. április 24

Románia az egyetlen ország, amely továbbra is engedélyezi a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából

Románia az egyetlen ország, amely továbbra is engedélyezi a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából, de a határon minőségellenőrzést végez, a tranzitszállítmányokat lezárja és nyomon követi. A bukaresti hatóságok az Európai Bizottság döntésére várnak, mielőtt döntenek az ukrajnai behozatal esetleges korlátozásáról. A tervek szerint kedden kerül sor az EU mezőgazdasági minisztereinek ülésére, amelyen döntés várható az Ukrajnából érkező gabonaimportról, miután a közép- és kelet-európai országok gazdái arra panaszkodtak, hogy nem tudnak megbirkózni a sokkal olcsóbb termékekkel érkező ukránokkal. Románia elhatározta, hogy megvárja az Európai Unió döntését, és nem tiltotta meg egyoldalúan az ukrán gabonaimportot, ahogy azt Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Bulgária tette, hanem ellenőrzi az ország területére érkező termékek minőségét, lezárja és figyelemmel kíséri a tranzitszállítmányokat. Az Európai Bizottság már bejelentette, hogy további 100 millió eurós támogatást bocsát rendelkezésre az Ukrajnából beáramló olcsó mezőgazdasági termékek által érintett közép- és kelet-európai gazdálkodók számára. Szóba került bizonyos termékkategóriák Ukrajnából történő behozatala betiltásának lehetősége is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

Általános sztrájkra készülnek az oktatási szakszervezetek

A személyzeti kiadások korlátozására irányuló kormányszándékról folyó viták az oktatási szakszervezeteket tűntetéssorozat, sőt egy általános sztrájk előkészitésére ösztönzik. Az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a „Spiru Haret” Oktatási Szakszervezetek Szövetsége és az „Alma Mater” Országos Szakszervezeti Szövetség közölte a kormánnyal és a parlamenttel, hogy már kiírta a népszavazást az általános sztrájk kirobbantásához szükséges aláírásgyűjtés érdekében. A szakszervezetek azt is közölték, hogy holnap és holnapután sztrájkőrséget állnak a kormány épülete előtt, mig május 10-én tiltakozó felvonulást szerveznek, amelyre több mint 15 ezer embert várnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

A román méhészek anyagi támogatást kérnek az Európai Uniótól

A román méhészek csatlakoznak az Európai Uniótól pénzügyi támogatást igénylő gazdákhoz. Ugyanakkor az Ukrajnából, de más, az Európai Unión kivüli államokból származó mézimport felfüggesztését követelik, tekintettel arra, hogy Románia többlettermékkel rendelkezik. A hazai méztermelést nem lehet értékesíteni az EU-n kívüli méhészek tisztességtelen versenye miatt, akik nagyon alacsony árat kérnek a mézéért, állítják a méhészek képviselői. Az Európai Bizottság friss ellenörzésének eredményei szerint az Európai Unióba behozott méz csaknem 50 százaléka nem felel meg a minőségi követelményeknek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

Nőtt az új autók regisztrációja Romániában, 2023 első negyedévében

Több mint negyedével nőtt az új autók regisztrációja Romániában, 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A Gépjárműgyártók és Importőrök Szövetsége által közzétett legfrissebb adatok szerint a Romániában forgalomba kerülő zöld autók száma közel 35 százalékkal emelkedett, ami piaci részesedésük akár 20 százalékos növekedését is eredményezi. A legtöbb autóvásárlást 2023 első három hónapjában a cégek és intézmények bonyolították le, 58%-os részesedéssel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

A Román Vasúttársaság pótvonatokat indít a tengerpartra május elseje alkalmából

A Román Vasúttársaság (CFR) április 28-a és május 1-je között pótvonatokat helyez forgalomba. Így a meglévő vonatok mellett közvetlen összeköttetést biztosítanak az ország és a tengerparti nagyvárosok, Konstanca és Mangalia között. A vonatok április 27-e estétől május 2-a reggelig közlekednek. A gyors csatalkozások a fővárosból is elérhetőek lesznek, ahonnan 1-2 óránként indulnak vonatok Konstancára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

Rozália Gănciulescu – RADOR