2023. szeptember 8.

A tanulók és az egyetemi hallgatók utazási kedvezményei biztosításának módszertani szabályairól a mai ülésen tárgyal a kormány

Az új rendelkezéseket elsősorban azok a diákok várják, akik ennek hiányában még nem részesülhetnek az oktatási törvény által biztosított 90 százalékos felszíni közlekedési kedvezményben. A Bukaresti Közlekedési Vállalat (ITB) ugyanis továbbra is arra hivatkozik, hogy még mindig nem tisztázott a szolgáltatások kifizetésének módja. A végrehajtó testület napirendjén szerepel továbbá az Ukrajnából érkezett állampolgárok május-júniusi étkezési és szállásköltségeinek rendezéséről szóló tervezet – számolt be a kormány mai ülésének tervezett napirendjéről a közszolgálati rádió szerkesztője, Petruța Obrejan. (Radio România Actualităţi)

A Monitorul Social által közzétett infografika szerint az Európai Unióban Romániában az egyik legalacsonyabb a mentális egészségindex értéke

A 100 lehetséges pontból 62 pont, míg az európai átlag 64 pont. A megkérdezett románok közel 10%-a mondta azt, hogy az elmúlt két hétben magányosnak és depressziósnak érezte magát. Másrészt nagyon kevesen – kevesebb mint 1% – fordulnak mentálhigiénés szakemberhez. Ennek lehetséges okai között szerepel a megbélyegzés és a terápiás ülések magas költsége – számolt be a közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Adriana Turea, riporter.

A Monitorul Social a Friedrich Ebert Alapítvány által támogatott projekt, amely statisztikai adatok alapján igyekszik képet adni Románia lakosságának szociális helyzetéről. (Radio România Actualităţi)

A Drăgășani közelében az Olt felett átívelő hidat újra megnyitották a gyalogosok és a 7,5 tonnás autók számára, de jelzőlámpás forgalomirányítással

Ez egy több mint százéves híd, amelyet tavasszal zártak le, miután a járda beszakadt és az Oltba omlott. A nyár folyamán a közútkezelő munkások a híd biztonságossá tételén dolgoztak, amit az iskolák megnyitása előtt fejeztek be, hogy a diákoknak ne kelljen mintegy harminc km-es kerülőt tenniük. (Radio România Actualităţi)

Szilágy megyében a megyei vámhivatal első alkalommal fog rendelkezni egy olyan egységgel, amely a beérkező csomagokban lévő kábítószerek és más tiltott anyagok felderítésére szakosodott

Az elmúlt 10 évben az ENSZ legutóbbi jelentései szerint a kábítószer-fogyasztás világszerte jelentősen nőtt, és ez a tendencia Romániában is megfigyelhető. Az egység speciálisan képzett munkatársakat fog alkalmazni és munkájukat egy kábítószer és más veszélyes áruk felderítésére kiképzett kutya is segíti majd. Szilágy csatlakozott azon megyékhez, ahol riasztóan megnőtt a kábítószer-fogyasztás.

Adrian Lungu, a közszolgálati rádió tudósítója elmondta, hogy a Szilágy megyei vámhatóságok fokozni fogják a cigaretta- és kábítószer-kereskedelem megelőzésére és leküzdésére irányuló ellenőrzési feladatokat, az intézményt a legmodernebb detektorokkal szerelik fel.

Dumitru Bode, a zilahi vámhivatal munkatársa a közrádió reggeli hírműsorában arról számolt be, hogy „A vám- és adóügyi felügyeleti és ellenőrzési tevékenység javítása érdekében a román vámhatóság a kutyás csapatok számának növelését tervezi a drogellenes kutyás csapatok képzési programjának folytatásával, hogy biztosítsa jelenlétüket és alkalmazásukat minden határátkelőhelyen, valamint a cigarettacsempészet szempontjából fokozottan veszélyeztetett területeken működő mobil csapatokon belül”. (Radio România Actualităţi)

Tegnap letartóztattak egy brassói rendőrt, akit kokain árusításon értek tetten

Igazságügyi források szerint a férfi egy kábítószer-kereskedő hálózat tagja volt, és az ügyben házkutatást tartottak otthonában és más lakcímeken is. A Brassó Megyei Rendőrfelügyelőség közölte, hogy a rendőrt azután bocsátották el beosztásából, hogy a nyilvánosságra kerültek információk arról, hogy részt vehetett bűncselekmények elkövetésében. Az Europol szakszervezet viszont arról tájékoztatott, hogy a férfi egyenruhában volt az elfogásakor. A rendőrszakszervezet szerint 50 gramm kokaint is találtak nála, ami egy magas kockázatú kábítószer, s amelynek piaci értéke 5000 euró. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin