2023.június 19.

 

Ma kezdődik az országos képességvizsga

Hétfőn több mint 161.050 nyolcadikos kezdi jelentkezik a megméretésre. Ez a szám mintegy 15 500 fővel kevesebb, mint azoknak a tanulóknak a száma, akik ősszel kezdték meg a középiskola utolsó évfolyamát. A teszt – az egyetlen, amelyet a középiskolába való felvételinél is figyelembe vesznek – a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgával kezdődik. Szerdán matematikából mutatják meg a diákok, hogy mit tanultak, csütörtökön pedig csak a nemzeti kisebbségekhez tartozók anyanyelvből és anyanyelvi irodalomból vizsgáznak.

A közszolgálati rádió riportere, Felicia Mocanu elmondta, hogy a jelentkezők reggel nyolc és fél kilenc  között léphetnek be az oktatási intézményekbe. Érvényes személyi igazolványt és tintával vagy kék tollal ellátott íróeszközt kell magukkal vinniük. A tesztek 9:00 órakor kezdődnek, ekkor kapják meg a jelöltek a tantárgyi füzetet és a lebélyegzett papírt a tesztlapokhoz, és szükség esetén további oldalakat is kérhetnek. A feladatok megírására rendelkezésre álló idő minden írásbeli vizsgán két óra, amelyet azt követően kezdenek mérni, hogy a diákok kitöltötték jelentkezési íveiket. A vizsgatermekbe tilos bármilyen segédeszközt – tankönyveket, szótárakat, jegyzeteket, könyveket, vázlatokat – bevinni. Ugyancsak tilos a vizsgázóknak a mobiltelefon, elektronikus számítástechnikai, adattároló vagy kommunikációs eszközök használata. Az előzetes eredményeket június 28-án, szerdán 14:00 óráig teszik közzé. Az óvásokat a vizsgaközpontokban lehet benyújtani, illetve elektronikus úton június 28-án és 29-én. A végleges eredményeket július 4-én, kedden teszik közzé. A felvételi átlag, amely alapján a 9. osztályba való beiratkozás történik, az országos felmérés általános átlaga, amelyet az országos felmérő teszteken elért pontszámok kerekítés nélküli, két tizedesjegyes számtani átlagaként számítanak ki.

A középiskolai felvételi naptár július 6-án és 7-én kezdődik és július 10-től 17-ig tart. A diákok július 19-én tudják meg, hogy melyik középiskolába kerültek be. (Radio România Actualităţi)

Rekordidő alatt elfogyott a „Fotovoltaikus zöld ház” program keretében felajánlott állami támogatás

A délnyugati fejlesztési régió számára kiutalt több mint 174 millió lejes költségvetést egésze mindössze két perc alatt elvitték az érdeklődők – közölte ma a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága. Ez a legrövidebb idő, amely alatt a kiutalt pénzösszegek kimerültek a zöld energia program régiónkénti elindítása óta. Akiknek sikerült pályázniuk, 20 ezer lejes támogatást kaphatnak az államtól egy körülbelül három kilowattos fotovoltaikus rendszer telepítésére. Az idei utolsó pályázati fordulóra csütörtökön kerül sor, és az ország nyugati részén – Arad, Caras-Severin, Hunyad és Temes megyében – élők vannak soron, 200 millió lejes keretösszeggel. Eddig közel 68 ezer embernek sikerült pályázatot benyújtania erre a zöldenergiát népszerűsítő programra. (Radio România Actualităţi)

Várhatóan a héten hagyják jóvá az Országos Helyreállítási Terv (PNNR) keretében folyósítandó támogatás második részét

Ezt Marcel Bolos, nemrég kinevezett pénzügyminiszter közölte, aki korábban az európai alapok tárcáját vezette. Románia nem veszít pénzt, de késhet néhány fennálló kötelezettségvállalás kifizetése –  magyarázta a miniszter az új kormány első ülése után. Marcel Bolos szerint a legnehezebb részen már túl vannak, és hamarosan megoldódik a kormányzati információk zárt internetes rendszerben (felhőben) történő tárolásának kérdése, ami egy másik teljesítendő mérföldkő. A Bizottság megértette, és csak egy kis részfolyósítás odaítélését függesztené fel, amíg a hiányosságokat nem orvosolják – mondta Marcel Bolos.

Marcel Bolos: A rendelkezésemre álló információk szerint a 2. számú kifizetési kérelemről véleményt fognak kiadni. Ez egy olyan időszak, amelyben felfüggesztjük, nem veszítjük el a pénzt, a 2,8 milliárd euróból 140 millió eurót. Már csak erre várunk a Pénzügyminisztériumban. És természetesen tiszteletben tartjuk a hat hónapos határidőt, illetve azt az időt, amit az Európai Bizottság szab nekünk a két mérföldkőben meghatározott intézkedések befejezésére. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin