2019. június 14

Eugen Teodorovici vezeti az ECOFIN-Tanács luxemburgi munkálatait

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter vezeti az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminiszterei Tanácsának (ECOFIN) pénteki, luxemburgi munkálatait. Az EU-Tanács román elnökségének mandátuma alatt tartandó utolsó tanácskozáson napi rendre kerül: a Bankunió, az Európai Szemeszter, a Stabilitási és Növekedési Paktum, az Európai Bizottság „Tiszta bolygót mindenkinek” cimű közleménye, a nem performáns hiteleket leszoritó cselekvési terv, a G20-ak japáni csúcstalálkozója és a konszolidált együttműködés a pénzügyi tranzakciós illeték terén. Ugyancsak pénteken tartják az Európai Befektetési Bank éves összejövetelét is, amelyet ugyancsak a román pénzügyminiszter elnököl.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.14)

A 26. Nagyszebeni Nemzetközi Szinház Fesztivál

Nagyszebenben pénteken kezdődik a 26-dik Nemzetközi Színház Fesztivál. A rendezvényre 73 országból 3.300 művészt hivtak meg, akik 540 szinházi előadást, tánc- és zenei produkciókat mutatnak be, konferenciákat tartanak, kiállitásokat és könyvbemutatókat szerveznek. A hagyományhoz hiven, a 10 napos fesztivál első napján, éjfél előtt, tűzijátékot rendeznek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.14)

Az Európai Bizottság Romániai Képviselete konferenciát szervezett

Az Európai Bizottság Romániai Képviselete konferenciát szervezett az „Európai Szemeszter: A Romániának megfogalmazott országspecifikus ajánlások bemutatása” témakörrel. Az eseményen teritékre kerülnek a Romániának tett, június 5-én nyilvánosságra hozott ajánlások, szemelőtt tartva az Európai Szemesztert és az Európai Stratégia 2020-at. Az Európai Szemeszter az Európai Unió gazdaságirányítási keretrendszerének része. Az Európai Szemeszter során a tagállamok összehangolják költségvetési és gazdaságpolitikájukat az uniós szinten elfogadott célokkal és szabályokkal. Az Európai Bizottság figyelmezette Romániát, hogy a tavaly decemberben elfogadott nyugdijtörvény veszélybe sodorhatja a közpénzügyek fenntarthatóságát.Az Európai Bizottság birálta az elmúlt év végén elfogadott 114-es sürgösségi kormányrendeletet is, amely alapjaiban befolyásolja és módositja a fiskális és gazdasági rendszerre vonatkozó törvényeket Romániában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.14)

Román küldöttség utazik Moldova Köztársaságba

Bogdan Aurescu, külpolitikai ügyekkel megbizott elnökségi tanácsos pénteken munkalátogatást tesz Kisinyóvban, a legutóbbi moldáviai polirtikai fejlemények közepette. A Bogdan Aurescu vezetette küldöttségben részt vesz Dan Neculăescu külügyi államtitkár és Daniel Ioniţă, Románia kisinyóvi nagykövete is. A román delegáció megbeszéléseket folytat politikai és parlamenti pártok képviselőivel. A bukaresti Elnöki Hivatal közleménye szerint, a küldöttség ismételten kitér Románia felhivására, amelyben nyugalomra, tartózkodásra és dialógusra szólitotta a moldáviai lidereket és a lakosságot, amely fontos Moldova Köztársaság stabilitásnak megörzéséért és az európai integrációjáért tett erőfeszitések folytatása szempontjából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.14)

Nemzetközi hadgyakorlat közben megsérült egy amerikai katona Buzău megyében

Nemzetközi hadgyakorlat közben pénteken megsérült egy amerikai katona Buzău megyében. A 29 éves amerikai ejtőernyős fej- és koponyasérülést szenvedett a Swift Response 2019 nemzetközi hadgyakorlat alatt. A katona egy éjszakai ejtőernyős gyakorlat közben sérült meg a boboci repéren. A sérültet a bukaresti katonai kórházba szállítják helikopterrel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.14)

Rozália Gănciulescu