2021. május 13

Klaus Iohannis állemelnök telefonbeszélgetést folytatott Volodomir Zelenszki ukrán elnökkel

Klaus Iohannis állemelnök ismételten megerősítette, hogy Románia támogatja Ukrajna szuverenítását és területi integrítását, valamint európai és euroatlanti törekvéseit.Volodomir Zelenszki ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben a román államelnök utalt az ukrajnai román kisebbség anyanyelvű oktatáshoz való jogára és arra kérte ukrán kollégáját, hogy az ukrajnai hatóságok beszéljék meg a román kisebbséggel a jogaikkal kapcsolatos témákat. Volodimir Zelenszki készséget tanusított a megoldások felkutatására a román kisebbség kulturális és nyelvi identitásának megörzésére, a nemzetközi szabványoknak megfelelően. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.13)

A szenátorok egyhangúan megszavazták azt a javaslatot, amely egy szabadnapot irányoz elő a beoltott személyeknek

Azok, akik felveszik a koronavírus elleni oltást, kérésre, egy szabadnapban részesülhetnek, ezt irányozza elő a járvány megelőzésére és leküzdésére hozott intézkedésekre vonatkozó törvényt kiegészítő javaslat, amelyet bizonyos módosításokkal kedvezően véleményezett a szenátus munkaügyi bizottsága. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) honatyái által kezdeményezett dokumentumot egyhangúan megszavazták a szenátorok. Oana Ţoiu, a képviselőház munkaügyi bizottságának elnöke úgy vélte, hogy ezáltal ösztönözhető a koronavírus elleni oltás felvétele. A dokumentumot hétfőn bocsátják megvitatásra a szenátus plénumán. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.13)

Az európai külügyminiszterek informális videokonferenciájának házigazdája a román külügyminiszter és görög kollégája

Az európai külügyminiszterek csütörtöki informális videokonferenciájának házigazdája a román külügyminiszter és görög kollégája. Az ülésen meghívottként részt vesz Albánia és Észak-Macedónia külügyminisztere is. A találkozón napirendre kerül az uniós csatlakozásra törekvő két jelöltország által megvalósitott reformok megvitatása, illetve jövőbeli céljaik és elvárásaik. Bogdan Aurescu román külügyminiszter Nyugat-Balkán stratégiai fontosságáról beszél az Európai Unió szempontjából, külön kihangsúlyozva, hogy a bővítési folyamatokat továbbra is priorításként kell kezelnie az európai közösségnek. Az ülésen több európai intézmény képviselője is részt vesz. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.13)

Újabb madárinfluenza-gócpontokat azonosítottak Maros megyében

Újabb három madárinfluenza-gócpontot azonosítottak Maros megyében, a marosszentannai, mezőgerebenesi és kozmatelkei háztartásokban a nyárádtői gazdaságból értékesített szárnyasok nyomon követhetőségének ellenőrzése során, ahol 180 ezer szárnyast nevelnek és itt fedezték fel a napokban madárinfluenza-gócot. A megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság közölte, hogy a megfertőzött szárnyasokat elpusztították és korlátozták a szárnyasok, a személyzet és a szállítási eszközök mozgásterét.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.13)

Gănciulescu Rozália