INFORMARE DE PRESĂ

Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea aduc în fața publicului un nou concert de vioară și pian, din cadrul Seriei Concertelor „Remember Enescu” la nivel internațional, pe 9 noiembrie, la Londra, proiect care face parte din Programul Timișoara-Capitală Europeană a Culturii în 2023.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii, Institutul Cultural Român la Londra, în colaborare cu Universitatea de Vest Timișoara-Facultatea de Muzică și Teatru, Fundația Culturală “Remember Enescu” și Asociația Culturală Art in Conversation organizează concertul de muzică clasică “REMEMBER ENESCU”, pe 9noiembrie 2023, la Sala Enescu a ICR Londra 1, Belgrave Square, cu începere la ora 7pm, ora Londrei. Accesul publicului va fi gratuit, în limita locurilor disponibile și se va face pe baza de rezervare.

Repertoriul recitalului de vioară și pian cuprinde lucrările Meditație din opra Thaïs de Jules Massenet, Liebesleid și Liebesfreud de Fritz Kreisler, Centone di sonate Op. 64, MS 112: Sonata nr. 1 ȋn La minor de Niccolo Paganini, Balada și Lăutarul de George Enescu, precum şi creația compozitorului contemporan Călin Huma, Concertul pentru vioară şi pian.

„Mă onorează participarea în cadrul Seriei de Concerte Remember Enescu, prezentate la nivel internațional, și posibilitatea de a cânta muzica lui George Enescu, a marilor compozitori ai lumii, dar și a unor compozitori români contemporani în fața publicului european. Totodată, turneul este o foarte bună ocazie de a face cunoscut patrimoniul național și valorile românești, și, nu în ultimul rând, de a vorbi despre Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023, ca o destinație culturală europeană importantă”, declară violonistul Alexandru Tomescu.

Dimensiunea performativă, prin actul artistic al celor doi mari artiști, Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea, combinat cu demersul educativ al proiectului, vor crea un efect durabil, memorabil în conștiința publicului.

Este o onoare și o imensă bucurie pentru ICR Londra să susțină concertul violonistului Alexandru Tomescu și al pianistei Sînziana Mircea. Talentul și carisma muzicienilor români precum și repertoriul atent ales vor încânta deopotrivă publicul britanic și membrii comunității românești din Regatul Unit. Multe mulțumiri partenerilor ICR Londra care au făcut acest concert posibil, declară directorul ICR Londra, Aura Woodward.

Concertele “REMEMBER ENESCU” reprezintă partea a2a a proiectului CONCURSUL INTERNAȚIONAL “REMEMBER ENESCU” care s-a desfășurat la Timișoara între 25-30sept2023, finanțat de Centrul de Cultură și Artă a Județului Timiș, prin programul Overborder Culture+,  și vin să continue să promoveze muzica clasică, creațiile compozitorului George Enescu, în context european.  Totodată, proiectul vine să încurajeze educația prin muzică, iar scopul acestui demers este de a contribui activ la crearea unei percepții pozitive universale asupra culturii și patrimoniului românesc, mai ales în contextul actual al programului de Timișoara- Capitală Europeană a Culturii în 2023.

Universitatea de Vest Timișoara este extrem de onorată să continue, alături de Fundația Culturală „Remember Enescu”, acest extraordinar tur cultural, ducând concertele internaționale „REMEMBER ENESCU” în fața publicului european.  Elementele de originalitate suprapuse cu elemente conceptuale de bază, specifice muzicii clasice, lucrări din repertoriul George Enescu, precum și interpretarea excepțională a celor doi mari muzicieni, generează un concept cultural unitar, cu o aboradre europeană, dând valoare și continuitate proiectului și, nu în ultimul rând, vorbește despre Timișoara-Capitală Europeană a Culturii, ca un promotor pentru dezvoltare și inovație locală și internațională”, spune Prof.Univ.Dr.Marilen Pirtea- Rector al Universității de Vest Timișoara.

Fundația Culturală „Remember Enescu” urmărește prin acest proiect, să creeze conexiuni unice între culturi diferite. Concertul „Remember Enescu” care va avea loc în Marea Britanie, pe 9 noiembrie, la Sala Enescu a ICR Londra, de la ora 7pm, ora Londrei, continuă să pună în valoare actul artistic și diversitatea culturală, să promoveze valorile românești și artiștii de talie internațională, și,  totodată, să inspire și să încurajeze tinere generații în a aborda lucrări dificile, dar valoroase, care îi pot aduce pe marile scene ale lumii.            În parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, Fundația Culturală “Remember Enescu” continuă serie de noi concerte organizate în Europa: Madrid-14noiembrie, Viena-27noiembrie, Budapesta-28noiembrie și este o ocazie de a împărtăși un moment intergeneraţional de muzică, educație, atitudine și valoare.

Colaborare regională și transfrontalieră, interacțiunile internaționale ca și susținerea schimburilor creative, a parteneriatelor sustenabile între inițiativele deja existente, dar și cu noii parteneri, la nivel european, asigură promovarea și dezvoltarea relaționării multi – și interculturale și crearea de oportunități pentru generații de muzicieni.

Proiectul este produs de Fundația Culturală „REMEMBER ENESCU” și este posibil cu sprijinul Finanțatorilor, Sponsorilor, Partenerilor și Partenerilor Media și face parte din „ Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OVERBORDER CULTURE+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sponsor Principal – BRD GROUPE SOCIETE GENERALE

Partener Principal – UNIVERSITATEA DE VEST/FACULTATEA DE MUZICĂ ȘI TEATRU TIMIȘOARA, AMBASADA ROMÂNIEI ÎN MAREA BRITANIE, INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN LA LONDRA ȘI ASOCIAȚIA ART IN CONVERSATION, LONDRA

Parteneri Media: RADIO ROMÂNIA MUZICAL, RADIO ROMÂNIA CULTURAL, RADIO ROMÂNIA INTERNAȚIONAL, RADOR, OBSERVATOR CULTURAL, OAMENIIINSPIRA.RO, ASOCIAȚIA CULTURALĂ ART ÎN CONVERSATION

Detalii și contact: www.rememberenescu.ro, fb: remember enescu foundation

contact – contact@rememberenescu.ro/ tef: +40 745 754027