Un nou succes românesc la Concursul „Talk Talk Korea” – ediția 2023

Competiția  „Talk Talk Korea”  a fost inițiată în anul 2013, din dorința de a promova imaginea Republicii Coreea în întreaga lume iar ca organizatori au  fost desemnați Ministerul Culturii, Sporturilor și Turismului, Serviciul Coreean de Informație și Cultură (KOCIS) și Ministerul Afacerilor Externe.

În 2023, fanii  internaționali  au avut  posibilitatea de a participa la o ediție care a avut ca motto: „Let’s Unveil the Diversity of KOREA / Să dezvăluim Diversitatea Coreei!”. Categoriile au fost K-Culture, Introducere despre Coreea în propria țară, K-Music, K-Food, K-Beauty și K-Fashion  iar ca ambasadori au fost numiți membrii formației „TheBoyz”  – un grup care a debutat  cu mini-albumul „The First“,  în 2017, care a inclus și melodia  „I’m Your Boy”. De atunci, această formație K-Pop a obținut diverse distincții la evenimente importante,  precum  „Asia Artist Awards”, „Gaon Chart  Awards” ,  „World Rookie  Awards”, „Melon Music Awards”.

Pentru fanii din România, existența Concursului „Talk  Talk  Korea”  înseamnă o adevărată șansă de a-și exprima fascinația pentru tot ceea ce reprezintă  „Țara dimineților liniștite”. Din 2014 și până acum numărul participanților a crescut iar  rezultatele au început să apară:  în 2015, Teodora Cobzaru din Focșani a câștigat premiul al treilea la categoria „Arirang”, în 2018, Alexandra Ștefania Grigorie a obținut locul al treilea la secțiunea „Korean food”  și Teodora Vasilescu a ocupat al patrulea, la categoria Tema specială – „Pacea pe Peninsula Coreeană”, în 2019, la categoria „Recommended Korean Songs” (video) s-a calificat grupul Pureun Narae cu Samulnori, la categoria „Speaking Korean” (video) printre finaliști s-a numărat Andra Bucur iar la categoria „Illustrations of Peace” (ilustrații) – Andrea Voiculescu cu „Forging peace”, a obținut premiul al doilea, în 2020, reprezentantele noastre au obținut două locuri întâi și unul dintre premiile speciale. Cele care ne-au adus aceste distincții au fost: Alexandra Grigorie, cea care a câștigat premiul întâi și premiul special Gold K Button la categoria „Overcome Together”, și,  tot ea, a ocupat locul întâi și la categoria „Korea’s Strengths”, împreună cu Iasmina Petrovici, Elena Bortaș, Corina Sandu, Livia Karolina, Sabina Grădinaru și Anca Tudoricu. Recent s-au anunțat câștigătorii ediției din acest an.

Spre bucuria noastră, avem din nou o laureată – Alexandra Grigorie, la categoria K-Fashion, câștigătoarea celuiu de al doilea loc.

https://m.youtube.com/watch?si=Hcbq7_PRI9FwOojB&v=qlh0M1AC5PQ&feature=youtu.be

O.G: De când participați la această competiție?

A.G: Din 2017 sunt prezentă la acest concurs și mă bucur că de fiecare dată am câștigat câte o distincție. Anul acesta am obținut premiul al doilea la secțiunea K-Fashion.

O.G: Cum a fost ediția din 2023?

A.G: Competiția a devenit  din ce în ce mai grea. Pot să spun că a fost chiar acerbă. Juriul a fost alcătuit din personalități ale industriei divertismentului coreean care au apreciat tema aleasă, calitatea conținutului și mai ales originalitatea produsului prezentat. Față de alte ediții, în 2023, pentru fiecare secțiune au fost acordate doar câte un singur loc pentru primele două distincții.

O.G: Care este secretul perseverenței dvs?

A.G: În toti acești ani, concursul „Talk Talk Korea” m-a impulsionat să evoluez  și să îmi doresc să obțin mai mult de la lucrările mele. Cred că pot afirma că el a devenit motorul inspirației mele.

O.G: Ce vă atrage în mod special?

A.G: După absolvirea Universității de Artă din București, secția Design Vestimentar, am experimentat mai multe stiluri și influențe culturale, însă universul coreean m-a cucerit cu adevărat. Desigur, o mare importanță în această alegere, au avut-o filmele coreene vizionate.

O.G: În 2023, la ce categorie ați participat?

A.G: Am ales să mă înscriu la K-Fashion , care a avut în prim-plan Hanbok-ul, costumul tradițional coreean.

O.G: Cel care a devenit un punct de reper al culturii coreene și care reflectă o parte din complexitatea spiritualităţii acestui popor asiatic.

O.G: Dar, ce reprezintă pentru dvs?

A.G: Adesea,  sunt întrebată în România, de ce adopt în creațiile mele și ținute inspirate din lumea asiatică? Răspunsul este simplu. Iubesc acest stil asiatic tradițional unde costumele au broderii rafinate, pline de simboluri. Combinația de culori este unică iar stilul este unul rafinat și special.

O.G: Așadar, ce ați pregătit pentru secțiunea K-Fashion?

A.G: Am creat două ținute inspirate de Hanbok: una ce reprezintă primăvara-vara (în nuanțe calde de roz) și o alta ce simbolizează  toamna-iarna (în nuanțe de bleu).

O.G: Ținutele dvs. ce elemente conțin?

A.G: Cea de primăvară-vară, are broderii cu fluturi, considerați simbolul renașterii și lotusul care reprezintă simbolul prosperității. Ambele (simboluri)  conferă costumului un rafinament aparte. Ținuta este realizată integral din mătase naturală, cu volane de tull în degrade. Cea de toamnă-iarnă, are o piesă deosebită,  denumită Jeogori, un fel de vestă, obținută prin tehnica quilting pe suport de mătase naturală. De asemenea, se mai remarcă  gulerul  și amanșura care au aplicate o bandă din blană naturală. Aspectul este unul diafan și delicat, dar totodată și practic, pentru că menține căldura corpului. Ambele costume au fost croite din materiale naturale, vopsite manual.

O.G: În cât timp ați realizat cele două costume?

A.G: Au fost necesare două săptămâni, în care am vopsit materialele, am realizat broderiile, am croit și apoi asamblat părțile componente cu cusături delicate, pentru a completa acel aspect, rafinat și delicat, demn de o prințesă.

O.G: Și cum le-ați prezentat? Prin intermediul unor fotografii sau printr-un clip video?

A.G: Am ales imaginea. Clipul a fost filmat de Cristian Ispas, un artist care a absolvit Foto-Video la Cluj-Napoca. Durata filmărilor a fost de aproximativ zece ore iar cea dedicată selectării și editării a fost, mai mare, de 30 de ore.

O.G: Un efort artistic care a fost răsplătit din plin, prin obținerea celui de al doilea loc la secțiunea K-Fashion la Concursul „Talk, talk Korea” – 2023.  Un premiu care v-a mai adus și alte satisfacții?

A.G: Da.  Participarea la concursul „Talk Talk Korea” din acest an, a fost un bun prilej de a fi remarcată și de Institutul „King Sejong” din București, unde, prin intermediul unui curs, am avut ocazia de a mă întâlni cu Young-Im Na, un binecunoscut designer de hanbok.

O.G: Ați pregătit ceva împreună?

A.G: La o paradă de haine tradiționale Hanbok, am fost și eu invitată să-mi prezint propriile creații inspirate de costumul tradițional coreean. Spre bucuria mea, ținutele mele au fost apreciate iar la finalul spectacolului am fost felicitată de însuși Ambasadorul Republicii Coreea la București, Excelența Sa, dnul  Dl. RIM Kap-Soo.

Octavia Galescu