Rezoluție pentru protejarea apelor Dunării împotriva poluării cu plastic, lansată în cadrul ediției a doua a Congresului Dunărenilor

Ministrul Mediului Mircea Fechet a semnat astăzi „Rezoluția pentru protejarea fluviului Dunărea împotriva poluării cu plastic” lansată de Asociația MaiMultVerde, în cadrul ediției a doua a Congresului Dunărenilor, și i-a invitat pe toți primarii din localitățile riverane fluviului să semneze și să adopte documentul.

55 de reprezentanți ai primăriilor din localitățile riverane Dunării au participat miercuri la a doua ediție a Congresului Dunărenilor, cu scopul de a crea un cadru de lucru și de suport în vederea implementării legislației referitoare la gestionarea deșeurilor la nivel local, în vederea diminuării poluării apelor fluviului. Evenimentul a fost organizat de Asociația MaiMultVerde, în cadrul programului Cu Apele Curate, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Studiul realizat de Asociația MaiMultVerde privind cantitățile de plastic transportate anual de Dunăre a scos la lumină câteva cifre cel puțin îngrijorătoare: 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic sunt purtate în fiecare an de apele Dunării. Majoritatea deșeurilor ajung în apă de pe uscat, din cauza depozitării ilegale a deșeurilor în albiile râurilor sau în natură. Pentru stoparea acestui fenomen este nevoie de o abordare integrată a managementului deșeurilor, la nivelul întregului fluviu. Este important să strângem plasticul din ape, dar este vital să nu îl mai lăsăm să ajungă acolo” spune Doru Mitrana, președintele Asociației MaiMultVerde.

Ediția a doua a Congresului Dunărenilor a reunit la sediul Ministerului Mediului factori interesați de identificarea și implementarea unor soluții pentru limitarea poluării apelor cu deșeuri, în special cele din plastic. La întâlnire au participat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, Garda Națională de Mediu, Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, Direcția Generală Implementare PNRR, Curtea de Conturi și ONG-uri de mediu.

„Congresul Dunărenilor reprezintă un bun prilej de a vorbi despre lucruri despre care nu am vorbit suficient în trecut – importanța Dunării, importanța și modul în care fluviul impactează toate localitățile riverane. Apa este o resursă de care ar trebui să se vorbească mai mult. Și nu putem ignora tema acestui foarte impresionant studiu care se referă la un lucru greu de văzut cu ochiul liber, cantitățile enorme de microplastic si macroplastic din apele Dunării” a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Citește raportul privind prezența plasticului în apele Dunării
Descarcă de aici comunicatul în format word

La eveniment a fost prezentat un studiu de caz privind managementul deșeurilor pe râul Argeș, unul dintre cei mai poluați afluenți ai Dunării*, realizat de Asociația MaiMultVerde în colaborare cu Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI). Au fost colectate informații de la instituțiile si autoritățile cu responsabilităti în gestionarea deșeurilor municipale din 66 de localități riverane râului Argeș din 5 județe: Ilfov, Călărași, Giurgiu, Dâmbovița și Argeș. „Rata de colectare separată la sursă este în majoritatea localităților sub limita stabilită de legislație” a subliniat președintele FADI, Liliana Nichita.

Au fost discutate, de asemenea, oportunități de dezvoltare a localităților riverane Dunării din punct de vedere economic și ecoturistic: amenajarea traseului EuroVelo 6 din România, care își propune amenajarea a 3.000 km piste pentru biciclete în următorii 3 ani, și înființarea Ecorutei Dunărene, ca soluție pentru dezvoltarea turistică sustenabilă a fluviului, în județul Giurgiu.

La finalul Congresului, Asociația MaiMultVerde a propus celor prezenți o „Rezoluție pentru protejarea fluviului Dunărea împotriva poluării cu plastic” – „o listă cu 10 propuneri pe care noi le înaintăm pentru mai mult verde și mai mult albastru în țara noastră, care are ca scop adoptarea – în limita responsabilităților fiecărei instituții semnatare în parte și cu concursul tuturor instituțiilor semnatare – a Decalogului pentru Dunăre, menit să conducă la prevenirea și reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării pe teritoriul României. Noi vom circula acest document ca material de lucru până la ediția viitoare a Congresului Dunărenilor, când sperăm să fie semnat și adoptat de cât mai multe comunități locale și instituții cu responsabilitate pe acest subiect” (Doru Mitrana, președintele Asociației MaiMultVerde).