Zeci de mii de angajaţi de la companiile feroviare CFR şi Metrorex riscă să nu mai primească bonurile de masă

Realizator: Cristina Grecu – Zeci de mii de angajaţi de la companiile feroviare CFR, dar şi de la Metrorex riscă să nu mai primească bonurile de masă aferente lunilor noiembrie şi decembrie, ca urmare a prevederilor legii care limitează cheltuielile, atenţionează sindicatele din transporturi. Un articol din acest act normativ interzice companiilor de stat cu pierderi să mai acorde bonuri de masă, dacă se depăşeşte contravaloarea a două salarii minime brute pe an valabile la 1 ianuarie 2019 calculate de persoană, a exlicat pentru RRA Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă.
Iulian Măntescu: Premii, prime, bonuri, bonusuri, şi la bonusuri intră şi tichetele de masă, şi alte drepturi de natură salariale similare, în situaţia în care am înregistrat pierderi contabile în anii precedenţi şi nerecuperate sau înregistrează pierderi contabile în anul curent. Sunt nişte prevederi care aruncă totul în aer, adică nu mai contează contracte colective de muncă negociate, semnate, înregistrate, nu mai contează nimic. Nu pot depăşi contravaloarea a două salarii minime pe ţară, pe an şi de persoană valabile până la 1 ianuarie 2019.
Realizator: La companiile feroviare CFR şi Metrorex sunt aproape 50.000 de salariaţi, precizează redactorul RRA Alexandru Lancuzov./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 noiembrie)