Sub semnul Spaniei: clarinetistul PABLO BARRAGÁN cântă o lucrare semnată de ÓSCAR NAVARRO, în primă audiție în România

Vineri, 17 noiembrie 2023 (de la 19.00), la Sala Radio vă veți bucura de un concert derulat sub semnul Spaniei. Organizat în colaborare cu Institutul Cervantes – București și cu Ambasada Spaniei, evenimentul îl aduce în România pe clarinetistul PABLO BARRAGÁN, recunoscut pentru sunetul său rafinat, combinat cu o înaltă măiestrie artistică și carismă scenică. Pablo Barragán a studiat la Conservatorul din Sevilla, la Academia Barenboim-Said din Berlin și la Musik Akademie – Basel. Este câștigătorul distincției Prix Crédit Suisse Jeunes Solistes – Elveția (în 2013), premiu care i-a adus și invitația de a debuta ca solist la celebrul Festival internațional de la Lucerna.

Alături de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, Pablo Barragán va cânta – în primă audiție în România – Concertul nr. 2 pentru clarinet și orchestră, semnat de compozitorul spaniol contemporan ÓSCAR NAVARRO. În aceeași seară, veți asculta și suitele „L’Arlésienne” („Fata din Arles”), partitură creată de BIZET pentru a ilustra muzical piesa de teatru scrisă de Alphonse Daudet.

Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului grec ANASTASIOS SYMEONIDIS, al cărui nume a fost adesea asociat cu poziția de director artistic al Orchestrei Naționale a Radioteleviziunii din Grecia. Seara se va deschide cu Uvertura Carnaval, semnată de ANTONÍN DVOŘÁK.

Concertul organizat în colaborare cu Institutul Cervantes și Ambasada Spaniei va fi prezentat cu sprijinul Hercesa Imobiliaria și Hotelului Cișmigiu.

Dirijorul ANASTASIOS SYMEONIDIS

Născut în anul 1972 la Atena, dirijorul ANASTASIOS SYMEONIDIS a studiat la început pianul, la Şcoala Naţională de Muzică din Atena. S-a specializat apoi în muzicologie la National and Kapodistrian University din Atena şi în dirijat de orchestră la Academia de Muzică din Viena, precum şi la Académie Lyrique din Paris.

A dirijat numeroase concerte alături de Greek Turkish Youth Orchestra şi a fost aplaudat în săli precum: Athens Concert Hall, Greek National Opera, Thessalonica Concert Hall, în Sala Universităţii Aristotel din Salonic ș.a. Anastasios Symeonidis a dirijat Orchestrele Simfonice de Stat din Atena şi Salonic, Megaron Resident Orchestra, iar în prezent este director artistic la Orchestrei Radio din Grecia. 

Pablo Barragan. Foto: Nikolaj Lund

Născut în Andaluzia, dar stabilit la Berlin, PABLO BARRAGÁN este un artist spaniol entuziast, pasionat și inovator, atât prin repertoriul pe care îl abordează, cât și prin interpretările sale care l-au purtat deja în întreaga lume. A concertat ca solist alături de orchestre renumite, precum Orchestra Simfonică din Basel, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole sau Filarmonica Slovacă și a fost aplaudat în cadrul unor evenimente internaționale ca Festivalul de Muzică Krzyzowa, Classiche Forme, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern sau Festivalul Martha Argerich.

Pablo Barragán a urmat cursurile Conservatorului din Sevilla și ale Academiei Barenboim-Said din Berlin, precum și Școala de Muzică Reina Sofía. Timp de mulți ani a câștigat o experiență valoroasă ca membru al West-Eastern Divan Orchestra, condusă de maestrul Daniel Barenboim.

În 2009 și-a început studiile la Musik Akademie Basel. În 2011 a câștigat Juventudes Musicales de España și Concursul European de Muzică pentru Tineret. În 2012 a primit un premiu special la Concursul ARD din München, iar în 2013 a câștigat Prix Credit Suisse Jeunes Solistes, care i-a adus cu sine și invitația de a debuta ca solist la Festivalul de la Lucerna. Cursurile de măiestrie urmate cu artiști precum Martin Fröst, Charles Neidich sau Dimitri Ashkenazy i-au inspirat personalitatea artistică. Deloc  surprinzător, unul dintre marile sale vise este acela de a transmite propriile sale cunoștințe generațiilor tinere, lucru pe care îl face din 2020 ca profesor la Academia Barenboim-Said din Sevilla și în cadrul cursurilor de măiestrie prezentate la diferite universități din întreaga lume. 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio. 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

RADOR – 13 noiembrie